Octubre 2014
per Aimar Pérez Galí (Espacio Práctico)

En aquesta ruta d’octubre dividiré totes les coses que passen i passaràn en puntuals, mensuals i virtuals. Les puntuals passen un dia en concret i allà ens veurem, tot i que n’hi ha moltes i no estic segur de que el meu afany d’espectador professional m’ajudi a mantenir el ritme. En les mensuals, cadascú s’organitzarà per anar-hi quan li vagi bé i potser coincidim, o si voleu podem quedar i anar-hi junts. En les virtuals cadascú les visitarà des del seu ordinador allà on sigui en un d’aquests breaks que ens prenem entre unes coses i altres.

Coses puntuals

Vaig veure Live Cinema – La generació feliç fa un any aproximadament en el CCCB perque estava treballant amb la Sara Fontàn, la violinsta que toca juntament amb en Joan Colomo i Spazzfrica Ehd, i em va convèncer que había de veure-ho. Li vaig fer cas i ho vaig disfrutar enormament. Una pel·lícula feta a base de fragments de Super8 trobats que produeixen una narrativa però sobretot un record força borrós d’una època. Aquest dijous 9 a les 22h podeu disfrutar-lo si us apropeu a L’Estruch de Sabadell (a través de facebook crec que es poden aconseguir descomptes).

El dissabte 11, a les 19h, ens visita Lorena Álvarez al MACBA acompanyada de la Coral Bistuer, on recuperarà el cant coral amb aficionats. Tot i que n’havia sentit a parlar d’ella no coneixa les seves cançons, així que m’he posat el seu àlbum mentres escric aquesta ruta i he de reconèixer que cada canço que sona m’agrada més i més.

El dimecres 15 a las 20h torna la segona edició d’enguany de Liminal Gr amb un Taller de l’insult a l’Antic Teatre. I amb una advertència: “Aquest Liminal té format de taller obert. És possible que al llarg de la sessió es profereixin insults i paraules malsonants. El públic assistent podrà ser insultat i a la vegada se’l convidarà a insultar. L’organització no es fa responsable dels efectes secundaris que pugui produïr aquesta sessió.”

El dissabte 18 a les 19.30h tindrem a Antonio A. Caballero Gálvez a Espacio Práctico presentant una conferència sota el títol Cholitas del Siglo XXI, sobre masculinitat femenina, lluita lliure i la cultura chola de Bolívia, on ha estat uns mesos investigant sobre aquest fenòmen. A més de la xerrada també ens presentarà un documental.

El cap de setmana del 18 i 19 es presenten els IN_formales  a La Poderosa – espai per la dansa i els seus contaminants al Raval. En els IN es presenten treballs en procés, inacabats, esbossos, experiments, que després d’una convocatoria oberta han sigut seleccionats per a ser presentats davant d’un públic obert.

Per a aquells que ja teniu descendència, o que teniu un nebot o una fillola amb la que sempre us prometeu fer coses estimulants, el diumenge 19 pel matí teniu l’oportunitat de fer un taller intergeneracional amb la performer Sonia Gómez al Graner, la fàbrica de creació de la dansa a la Zona Franca.

Tot i que es van esgotar les places a les cinc hores d’obrir la convocatòria a la web, del 20 al 22 tindrem a Georges Didi-Huberman amb el seminario L’emocio no diu “jo”, organitzat pel Programa d’Estudis Independents. Diuen des del MACBA que tot i que no tinguis plaça si et presentes una estona abans et poden posar en llista d’espera i molt probablement puguis accedir al seminari.

Coses mensuals

Si hi ha una exposició que aquest any m’ha donat molt a pensar ha sigut la que la Fundació Tàpies ha fet amb el Museo Reina Sofía de l’artista Kerry James Marshal – Pintura i altres coses, que es pot veure fins a final de mes. El passat dia 4 vam tenir l’oportunitat d’escoltar-lo en diàleg amb el sociòleg i escriptor Paul Gilroy, el qual també va estar el dia abans a la Llibreria La Caníbal.

A la Fundació Suñol es va inaugurar el dia 2 Perfect Lovers – Art en temps del sida amb col·laboració amb la Fundació ArtAids. Una col·lecció d’obres d’artistes com Félix González-Torres, Pepe Espaliú o Nan Goldin. Entre d’altres treballs meravellosos es pot veure Carrying, el vídeo que recull l’acció d’Espaliú que tot i que me n’havien parlat molt encara no havia tingut l’oportunitat de veure.

I en tinc tres més de pendents per anar a veure que espero trobar el temps durant aquest mes:

Lesson 0 – El llibre d’educació estètica de l’Escola Moderna, de Priscila Fernandes a l’Espai 13 de la Fundació Miró.
El Gir – Guió obert per a performance col·lectiu, de Joan Morey a la Galeria SIS de Sabadell.
5 explosiones de un Ford Pinto, de Ryan Rivadeneyra a La Capella.
I la llista podria seguir però en algún moment un ha de relacionar-se, sopar o seguir treballant…

Coses virtuals

M’agradaria parlar de tres projectes en format web:

La bonne distance (La distància adequada), un programa de vídeo d’Heroínas de la Cultura (aka Alexandra Laudo) per a Vithèque, on reflexiona sobre la llei i les seves trampes, aquestes zones grises on es desafia la legalitat. Entre d’altres vídeos s’inclou un de la Luz Broto on es salta la normativa d’una manera molt elegant i pacífica.

L’altre projecte online que m’agradaria compartir són les videoplaylistas de TEATRON, la lliure comunitat escènica online. L’equip de TEATRON (Rubén Ramos i Roger Adam) demana mensualment a un o una artista o col·lectiu que prepari una videoplaylista en relació a algún interès concret, ja sigui perquè té relació amb alguna cosa amb la que està treballant o per pura fascinació. La d’aquest mes la firma Anto Rodríguez, artista asturià afincat a Madrid, en la que traça algunes línies sobre allò autobiogràfic, molt present en el seu treball performàtic.

Finalment compartir el treball que el teòric i performer Jaime Conde-Salazar està escrivint en el blog de pensament d’El Graner sobre La dansa del futur, on reflexiona sobre l’estat de la dansa i la coreografia, o la sèrie d’Interiors, en el que reflexiona sobre la idea d’espai. Unes joyes per fer-te pensar.

Fins aquí aquesta ruta d’octubre. Aneu a tot tranquil·lament, dividiu-vos entre amics i després quedeu i us ho expliqueu o intenteu desdoblar-vos. Com diu l’Isidoro Valcárcel Medina: ahí está.

Text escrit per Aimar Pérez Galí (Espacio Práctico) per a GRAF

La dansa del futur + Interiors, Blog de pensament d’El Graner