A Still Life. Stefaan Eyckmans

Lloc: Sala Parés
Petritxol, 5
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Durant molts anys he considerat aquest comentari espontani d’un visitant al meu estudi un gran compliment. No només per l’orgull que suposen aquestes paraules, sinó perquè va saber interpretar el sentit més profund de la meva obra artística.

On queda el repte de la representació realista d’alguns objectes quotidians? Quan transcendeix una pintura la representació fotogràfica?

Les meves arrels rauen en els grans mestres dels Països Baixos. A Flandes vaig créixer a prop de les obres de Pieter Claesz Heda, Jan Davids de Heem, Frans Snyders, etc. Em van intrigar immensament aquelles pintures que semblen atrapar la llum i tornar-la a radiar. I allà, com a artista jove, va començar la meva recerca al voltant del misteri que envolta allò que entenem com a natura morta.

Es tracta principalment de la llum. A l’hora de composar una natura morta, tinc en compte com la llum deambula entre els objectes, com els fruits i els gerros es relacionen entre si i reflecteixen els uns amb els altres. Llum, color i composició… aquestes propietats abstractes han d’aparèixer des d’un bon començament. I sense llum no hi ha color, ni forma, ni profunditat, ni vida!

Com a artista contemporani utilitzo un llenguatge diferent al que utilitzaven els artistes del segle XVII. La tècnica tonal dels grans mestres en combinació amb colors clars, harmonies toves i perspectives dinàmiques tenen com a resultat un realisme contemporani amb arrels d’una pintura centenària.

Els meus quadres conviden a endinsar-se en la bellesa d’allò petit i quotidià. A la nostra cultura visual moderna d’imatges ràpides, les meves obres haurien d’actuar com a refugi… per a tu, espectador que les observa.

A Still Life. Stefaan Eyckmans