GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

August Sander. Gent del segle XX

19:0021:00 h
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge
La Rambla, 99
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

Comissari: Valentín Roma i Gillermo Zuaznabar
Inauguració: divendres 22 de març, 19 h

Realitzada en col·laboració amb l’August Sander Archiv del Die Photographische Sammlung / SK Stiftung Kultur de Colònia, Gent del segle xx constitueix la major panoràmica que l’Estat espanyol ha dut a terme sobre el projecte homònim d’August Sander, així com una de les revisions més exhaustives que s’han realitzat fins avui en el context europeu, exceptuant la d’Alemanya.

A més de les 184 fotografies organitzades segons els esquemes tipològics de Sander, es mostra una sèrie pràcticament inèdita en l’àmbit museogràfic que ensenya imatges de gesticulacions, mirades i postures corporals d’algunes de les persones retratades.

L’exposició es completa amb un apartat documental que aplega cartes manuscrites del fotògraf, les carpetes elaborades a l’època per a algunes seccions i diversos materials bibliogràfics. Així mateix, s’ha elaborat un gran esquema gràfic que permet comprendre l’escala d’aquest vast atles sobre la societat alemanya que va ser Gent del segle xx, el complex sistema de tipificació concebut per August Sander, la densitat sociològica i política dels individus fotografiats.

August Sander (Herdorf, 1876 – Colònia, 1964) ocupa una posició absolutament tutelar en la història de la fotografia. Des de Walter Benjamin fins a Susan Sontag, des de Roland Barthes fins a John Berger o Siegfried Kracauer, una part significativa dels grans narradors d’imatges van mesurar els seus aparells teòrics davant les fotografies mancades de sentimentalisme i, doncs, políticament incisives de Sander.

Gent del segle xx (Menschen des 20. Jahrhunderts) és el seu projecte més llegendari, un vast arxiu de tipologies professionals que reflecteix el teixit productiu de la societat alemanya entre els anys vint i finals dels cinquanta del segle passat, entre la República de Weimar i l’ocàs del nazisme després de la Segona Guerra Mundial.

August Sander. Gent del segle XX