Basat en històries reals. Col·lecció Foto Colectania

Lloc: Foto Colectania
Passeig Picasso, 14
08003 Barcelona
Preu: 4€
Inauguració

. L’exposició ofereix una nova mirada al fons de la col·lecció de Foto Colectania mostrant les històries que hi ha darrere de les fotografies
. S’exposaran més d’un centenar de fotografies de grans autors com Helena Almeida, Juan Manuel Castro Pietro, Joan Fontcuberta, Cristina García Rodero, Chema Madoz, Cristina de Middel, Isabel Muñoz, Ramon Masats o Gervasio Sánchez
. A través del seu dispositiu mòbil, el visitant podrà connectar les fotografies exposades amb més imatges i recursos del web de la col·lecció

Basat en històries reals ofereix una nova mirada al fons de la col·lecció de Foto Colectania. L’exposició pren com a punt de partida les històries que hi ha darrere de les fotografies, aquelles que moltes vegades no s’expliquen i que en aquesta ocasió prenen més protagonisme per mostrar a l’espectador una intencionalitat que moltes vegades passa desapercebuda. Les imatges seleccionades, acompanyades de noves contextualitzacions i, en ocasions, del testimoni de l’autor mateix, pretenen donar nous sentits i una major profunditat a les fotografies.

“Sempre és difícil fer una exposició dels propis fons, i més en el nostre cas, en què la col·lecció està formada per més de 3.000 fotografies”, afirma Irene de Mendoza, directora artística de Foto Colectania i comissària de l’exposició. I afegeix: “Per a aquesta exposició, hem optat per organitzar una mostra que convidi a l’espectador a descobrir noves històries, ja sigui d’imatges que coneixen o de fotografies que veuen per primera vegada, i a completar-les amb altres fotografies que trobaran a la nostra pàgina web. La proposta és una invitació a tornar a mirar, a aprofundir en les imatges i a descobrir nous relats que no solen ser els que apareixen en els llibres d’història de la fotografia”.

Composta per més d’un centenar de fotografies, les imatges reunides a l’exposició Basat en històries reals s’organitzen en un recorregut que discorre per quatre àmbits temàtics oberts. En el primer, titulat “Àlbum Personal”, trobem una sèrie de fotografies que ens mostren la mirada més íntima dels autors cap als seus entorns més propers i experiències personals.

La següent secció, “L’altra història de les fotografies”, constitueix el cor de la mostra. Aquí trobem algunes de les icones de la fotografia del nostre país al costat d’obres no tan conegudes que, gràcies als textos que les complementen, les situacions, els personatges i els llocs retratats poden afegir nous significats per a l’espectador.

En el tercer àmbit de l’exposició, els “Paisatges reals” es contraposen als “Paisatges imaginats”, i els límits del que és real i el que és imaginat, es presenten conscientment difusos.

En l’últim apartat de l’exposició, titulat “Històries construïdes”, les fotografies seleccionades comparteixen diversos processos d’intervenció per part dels seus autors: ja sigui col·locant-se com a subjecte de la composició, mitjançant la construcció de bodegons, manipulant i experimentant amb la doble exposició o recreant històries.

Per a aquesta mostra, el visitant, a través d’un codi QR i del seu dispositiu mòbil, podrà connectar les fotografies exposades amb noves imatges i recursos que es troben a la pàgina web de la col·lecció. Aquesta plataforma anirà creixent durant els propers mesos, en els quals s’aniran incorporant més continguts vinculats a les fotografies, les sèries i els autors de la col·lecció, amb l’objectiu d’esdevenir un recurs fonamental de la fotografia contemporània del nostre país.

Entre els autors que estan presents a l’exposició destaquen: Helena Almeida, Pilar Aymerich, Juan Manuel Castro Prieto, Joan Colom, Jean Marie de l’Moral, Cristina de Middel, Joan Fontcuberta, Alberto García Alix, Cristina García Rodero, José Guerrero, Fernando Lemos , Ramon Masats, Chema Madoz, Isabel Muñoz, Carlos Pérez Siquier, Jorge Ribalta, Gervasio Sánchez, Txema Salvans o Virxilio Vieitez.

Basat en històries reals. Col·lecció Foto Colectania