GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Beehave. Intervencions a Barcelona

09:3022:00 h
Lloc: Barcelona
Barcelona
Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Altres

Beehave és un projecte a cura de Martina Millà que es fa ressò de l’interès dels artistes contemporanis per les abelles de la mel i el seu paper cabdal en l’equilibri del medi ambient. El projecte arrenca a la Fundació Joan Miró amb una exposició basada en instal·lacions immersives que conviden el visitant a connectar-se amb l’univers d’aquests insectes pol·linitzadors. A partir del 15 de març, Beehave traspassa els murs del museu amb deu intervencions artístiques a diferents punts de Barcelona amb l’objectiu d’activar un debat sobre la convivència entre humans i abelles a les ciutats.

Joan Bennàssar

Miel loca

Lloc: García de Pou (passeig de Picasso, 12)

Dates: 15/03 – 17/06

Horaris: Dilluns – Divendres, 9.30 – 13.30 h i 16 – 20 h

El vídeo Miel loca, de Joan Bennàssar, mostra les al·lucinacions d’una apicultora mexicana provocades per la ingestió de mel tòxica. A Mèxic, les abelles produeixen mel verinosa a causa de l’alt contingut de productes químics que es fan servir en els conreus.

Luis Bisbe

Beews

Lloc: Plaça de les Glòries (Gran Via de les Corts Catalanes, davant del Museu del Disseny de Barcelona)

Dates: 15/03 – 17/06

Luis Bisbe intervé en la visió habitual que tenim de la ciutat tot creant finestres de mel a través de les quals puguem pensar en l’absència de les abelles en el context urbà. Un filtre de mel ens permet apreciar la bellesa d’aquesta substància, alhora que ens fa qüestionar la nostra relació amb els insectes pol·linitzadors.

Alfonso Borragán

La Grieta

Lloc: El Clot

Dates: 15/03 – 17/06

Els veïns del barri del Clot (conegut també com el Clot de la Mel) fabricaran una mel «artificial» al llarg de diverses sessions de treball conduïdes per Alfonso Borragán en què, a manera de rusc humà, connectaran com a comunitat amb la seva història. Part d’aquesta «mel» vessarà periòdicament per l’escletxa d’un mur del barri, tot rememorant la llegenda càntabra de la grieta.

Sessions de fabricació de la «mel artificial del Clot» (Espai Antoni Miró Peris, plaça Carme Montoriol, 10): 15/03, 06/04, 18/05, 08/06, 18 – 21 h

Activació de La Grieta (carrer de Concili de Trento, 5): 17/03, 07/04, 19/05, 10/06, a les 12 h

La «mel artificial del Clot» es distribuirà a la Pastisseria La Palma (carrer del Clot, 72-74)

Joana Cera

Cera

Lloc: Convent de Sant Agustí (plaça de l’Acadèmia)

Dates: 15/03 – 17/06

Horaris: Dilluns – divendres, 9 – 22 h

Joana Cera col·labora amb el mestre cerer Toni Garcia per crear un ciri de cera verge que crema sense pausa durant els tres mesos que dura Beehave a Barcelona i que marca el pas del projecte i de la primavera. Recuperen, així, rituals ancestrals en què es vetllava la llum i honoren també una substància tan especial com és la cera que produeixen les abelles de la mel.

Gemma Draper

Betoken

Dates: 16/03, 21/03, 22/04, 01/05, 11/05 i 03/06

Lloc: Diferents ubicacions a Barcelona

Gemma Draper proposa sis trobades a diferents llocs de Barcelona en dates vinculades a l’ecologia, als cicles naturals i al món de les abelles. Sis accions pol·linitzadores en què l’artista distribuirà tokens o medalles amb simbologia apícola tot convidant els vianants a participar en el debat actual sobre la supervivència de les abelles i l’apicultura urbana.

16/03, a les 18 h – Ball de les abelles – Punt de trobada: intercanviador de l’estació de metro Diagonal

21/03, a les 12 h – Dia de la Primavera / Ruta de la floració – Punt de trobada: monument a Joan Güell (Gran Via de les Corts Catalanes amb rambla de Catalunya)

22/04, a les 11 h – Fira per la Terra / Ruta del rusc – Punt de trobada: estació de metro Valldaura

01/05, a les 18 h* – Festa del Treball / Ruta de l’abella obrera – Punt de trobada: plaça de Catalunya (centre de la plaça) *hora pendent de confirmació

11/05, a les 17 h – Fira de Sant Ponç / Ruta de la mel i la cera – Punt de trobada: Herboristeria del Rei (carrer del Vidre, 1)

03/06, a les 11 h – Dia Mundial del Medi Ambient / Ruta de l’abella reina – Punt de trobada: plaça Reial

Amb motiu de la ruta de l’abella obrera, l’artista conduirà un taller de creació de pancartes a la Fundació Joan Miró el diumenge 8 d’abril, de 10 a 14 h. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia. Reserves en línia

Vadim de Grainville & Marcos Lutyens

Horologium florae. Horologium apum. Succus aevi

Lloc: Jardins de Laribal (accés Fundació Joan Miró)

Dates: 15/03 – 17/06

Horaris: 10 – 19 h

Inspirats per la cronobiologia i els ritmes circadiaris, Vadim de Grainville i Marcos Lutyens han recreat i adaptat un «rellotge floral» per atraure abelles de la mel entrenades per buscar aliment a dotze flors específiques durant hores concretes del dia.

17/03, a les 17 h (en castellà) i a les 18 h (en anglès) – Inducció: Succus aevi. Un viatge al voltant del concepte del temps circadiari, en què abelles, flors i humans reflecteixen l’arc solar. Inducció a càrrec de Marcos Lutyens. Espai limitat. Reserves en línia

Anna Moreno

Billennium

Lloc: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (plaça Nova, 5)

Dates: 15/04 – 03/06

Horaris: Dilluns – dissabte, 10 – 20 h; Diumenges, 10 – 15 h; Festius tancat

La instal·lació d’Anna Moreno és el resultat d’una investigació sobre l’arquitectura comunal i modular que va sorgir del Taller de Arquitectura de Ricardo Bofill als anys setanta i de les lectures de Moreno de l’autor britànic de ciència-ficció J. G. Ballard. Ambdues coses li han permès especular sobre un futur distòpic en què la mel, més que no pas l’or o les divises, actuaria com a principal valor de canvi.

Ulla Taipale

L’altre costat

Lloc: Cementiri del Poblenou (avinguda d’Icària, s/n)

Dates: 15/03 – 17/06

Horaris: 8 – 18 h

Ulla Taipale planteja una visita literària al cementiri del Poblenou per tombes amb àngels o elements apícoles. Segons els mites clàssics, les abelles tindrien la capacitat de transitar entre el món dels vius i dels morts. Una app permetrà seguir aquesta ruta i escoltar fragments d’escrits de diverses èpoques que fan referència a aquests insectes.

18/03, a les 16.30 h – Visita comentada a càrrec de l’artista. Es prega confirmació a: confirmacions@fmirobcn.org

L’altre costat es pot activar descarregant l’aplicació gratuïta Arilyn des d’App Store o Google Play

Andrés Vial

Beenation

Lloc: Trambesòs (T4 Ciutadella/Vila Olímpica – estació de Sant Adrià)

Dates: 15/03 – 14/05

Beenation és una intervenció d’Andrés Vial al vinilat del Trambesòs. Fa referència a la convivència a l’espai urbà entre humans i altres espècies animals, en particular a la pràctica absència de les abelles de la mel a la ciutat. Barcelona és només per a humans, mascotes, coloms i gavians? Les abelles reivindiquen els seu dret a viure a la ciutat.

Pep Vidal

1000 flors

Lloc: Fundació Joan Miró (Parc de Montjuïc)

Dates: 15/03 – 17/06

A la mel de mil flors no hi predomina un tipus de nèctar per sobre dels altres. Pep Vidal ha recollit llavors de mil espècies botàniques del territori català i les ha plantades a la gespa de davant de la Fundació Joan Miró perquè la mel que produeixin les abelles de Montjuïc sigui, literalment, mel de mil flors.


Beehave. Intervencions a Barcelona