GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

COL·LECCIÓ MACBA. MARTHA ROSLER: GOD BLESS AMERICA!

11:0015:00 h
Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: 10€
Exposició

Pionera als anys setanta en l’ús del vídeo com a eina d’anàlisi social i política, Martha Rosler (Nova York, 1943) continua interpel·lant les formes de vida occidentals. Durant gairebé cinquanta anys de pràctica artística i amb una reconeguda trajectòria internacional, les seves propostes examinen amb una mirada crítica els mites i les realitats de la cultura contemporània. Rosler incorpora la seva formació literària i el seu interès per la textualitat a una obra visual que actualitza el llenguatge directe del pop art juntament amb les formes narratives experimentals provinents del happening i del teatre i el cinema d’avantguarda.

A més de performances, fotografies, instal·lacions i assajos, el treball de Rosler destaca per les seves creacions en vídeo. Col·lecció MACBA. Martha Rosler: God Bless America! se centra en la producció videogràfica de l’artista a través d’un conjunt significatiu d’obres pertanyents a la Col·lecció MACBA i que abasten des dels anys setanta fins al 2006. Amb peces antibel·licistes com la que dóna nom a l’exposició, es mostren dos dels eixos crítics que centren l’interès de Rosler: la política com un exercici ideològic del poder i el cos de les dones com un dels espais privilegiats on es despleguen les ideologies de poder i de classe.

Dues línies de reflexió que s’entrecreuen en les dues peces finals: A Simple Case for Torture, or How to Sleep at Night (1983), sobre la complicitat entre la premsa i el totalitarisme polític, i Martha Rosler Reads ‘Vogue’ (1982), que posa en evidència l’aliança entre la indústria de la moda i l’explotació laboral de les dones.

Articulades en un llenguatge híbrid que combina performance, textos i material documental i mediàtic, aquestes obres suposen un lúcid exercici de deconstrucció de les contradiccions del nostre context públic i privat més immediat. Referint-se a la seva feina, Rosler ha escrit: «Vull fer un art sobre el que és comú i corrent, un art que il·lumini la vida social.»

Comissària: Tanya Barson


COL·LECCIÓ MACBA. MARTHA ROSLER: GOD BLESS AMERICA!