Col·lecció MACBA. Nova presentació

Lloc: MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: De 5.50€ a 11€
Exposició

A finals del mes de juny es presenta a la primera planta de l’edifici Meier una nova mostra de la Col·lecció MACBA. A manera de preludi musical, aquesta presentació anticipa el que vindrà més endavant, amb l’obertura del nou edifici del museu i l’oportunitat d’oferir una nova visió de la Col·lecció. Poètica i política entren en un diàleg que reflexiona sobre les relacions inherents entre l’obra d’art i el seu context, l’obra d’art i els subjectes que l’envolten, l’obra d’art i la cultura material que genera. Un recorregut a través de casos d’estudi, que incorpora obres d’adquisició recent o que fins ara no s’havien presentat al públic. S’hi podran veure treballs de Lúa Coderch, Ignasi Aballí, Dora García, Mirtha Dermisache, Albert Serra, Mar Arza, Rosângela Rennó o Concha Jerez, entre d’altres.

Un dels protagonistes d’aquesta història no escrita és Josep Grau Garriga (Sant Cugat del Vallès, 1929 – Angers, 2011), a qui la mostra dedica un espai significatiu a la sala de la torre.  Grau-Garriga, pintor i tapisser, és un referent internacional de la transformació del tapís al llarg de la segona meitat del segle XX. Coetani d’artistes com Josep Guinovart, Joan Josep Tharrats, Albert Ràfols-Casamada, Aurèlia Muñoz o Maria Assumpció Raventós, va treballar amb Joan Miró, Josep M Subirats i Antoni Tàpies, entre altres. L’any 1964  va tenir lloc la seva primera exposició individual de tapissos, a la Sala Gaspar de Barcelona i, a l’any següent, va participar a la II Biennale Internationale de la Tapisserie Moderne de Lausana. A partir d’aquest moment, s’inicia la internacionalització de la seva obra amb exposicions arreu del món. Importants museus com The Metropolitan Museum de Nova York, el Musée d’Art Moderne de la Ville de París, el Museo Rufino Tamayo de Mèxic D. F., el Museo de Arte Abstracto de Cuenca o el MACBA de Barcelona, compten amb obra seva a les seves col·leccions. Cal destacar la presència de la seva obra a la 22ena Biennal de Sidney, el 2011, any de la seva mort.

Grau-Garriga, que va posar les bases de l’Escola Catalana del Tapís,  ha estat reconegut per la historiografia artística tradicional i ara, des del museu, es vol reivindicar la seva significació dins la construcció dels discursos contemporanis de l’art.

Artistes: Lúa Coderch, Ignasi Aballí, Dora García, Mirtha Dermisache, Albert Serra, Mar Arza, Rosângela Rennó, Concha Jerez, Josep Grau Garriga

Col·lecció MACBA. Nova presentació