GRAF, la plataforma que reuneix les entitats d'art contemporani per a fer comunitat.

Subscriu-te per a rebre la Newsletter GRAF,"aquí"

Conflicte no és el mateix que abús. Presentació de publicació

17:0019:00 h
Lloc:
Pere IV, 345 08019 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Presentació

Aquest 26 de gener a les 17:00h presentem Conflicte no és el mateix que abús, una publicació de Laura Macaya i Hamaca editada per La Escocesa.

Conflicte no és el mateix que abús agafa el seu títol del llibre Conflict is not abús (Sarah Schulman, 2016) i part de les seves premisses per a començar una conversa sobre com les lògiques punitives impedeixen reparar i sanar conflictes. La publicació travessa cinc apartats: (1) punitivismo, (2) violència sexual, (3) quan no hi ha home cis o quan no hi ha agressor, (4) cancel·lacions i (5) casos institucionals; i des d’ells apel·la a reflexions i experiències –que ens poden reverberar a todes– des d’una crítica feminista antipunitivista.

El text neix com a extensió d’una conversa que es va donar oralment durant la sessió [Conflicte] no és el mateix que [Abús], programada per Hamaca per al passat 14 de novembre de 2023 en el Centri d’Arts Santa Mònica, durant la qual es va mantenir una conversa amb Laura Macaya sobre el tema.

Afortunadament, cada dia van apareixent més continguts en les nostres llengües o situats en marcs legals no anglosaxons –com és en el nostre cas el de l’Estat espanyol– que aborden una crítica feminista al punitivismo. La majoria d’ells ho fan en relació al problema del feminisme identitari, les presons, la violència cap als trans o cap als treballadors sexuals. La nostra conversa pretén, guiada per algunes de les propostes del llibre, furgar en una altra de les àrees clau a les quals el punitivismo afecta i de les quals encara no trobem tants referents fora de l’anglès: les relacions íntimes i la cultura de la cancel·lació. Així, la intenció d’aquesta publicació és introduir preguntes i reflexions que identifiquem com a porta d’aprenentatge per a millorar la manera en què afrontem i gestionem els nostres conflictes i sofriments com a part de comunitats, societats, món.

La publicació està disponible en versió digital en la web d’Hamaca.

 

bios

Laura Macaya és militant feminista antipunitivista, anarcosindicalista i abolicionista del sistema penal. Es dedica a l’atenció directa, el disseny de metodologies d’acompanyament i el desenvolupament de polítiques públiques per a l’abordatge de les violències de gènere des de la perspectiva interseccional i de les justícies restauratives. També ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional i militant a la defensa dels drets del treball sexual. Ha escrit diversos articles en premsa sobre les perspectives del feminisme antipunitivista, la reivindicació de la infracció moral i sexual de les dones i en contra de la hiper-regulació sexual. És autora del llibre Esposes nefastes i altres aberracions. El dispositiu jurídic com a xarxa de construcció de feminitat, ha participat en l’obra col·lectiva Putes i Insubmises i és co-editora del llibre Aliances rebels. Un feminisme més enllà de la identitat (Bellaterra). Actualment forma part de Genera, associació pro drets del treball sexual i en defensa dels drets i llibertats sexuals i de gènere.

Hamaca és una entitat cultural independent que ha consolidat l’arxiu referent d’audiovisual experimental vinculat a l’estat espanyol. El seu catàleg conté la història més destacada de pràctiques videogràfiques monocanal i experimentals des de finals dels 60. Per mitjà d’una xarxa de col·laboracions amb institucions i agents, genera un programa públic que posa el focus en el treball de comissariat, mediació, suport a la producció i estudi del mitjà. Les produccions del catàleg es donen a conèixer en contextos culturals, educatius o de caràcter social, contribuint a la posada en diàleg entre vídeos i entorns socials, i posant en valor el mitjà com una eina en la construcció dels imaginaris col·lectius. Com a distribuïdora, defensa i promou la justa remuneració del treball artístic. Partint d’una lògica d’accessibilitat i promoció de la cultura lliure, tot el fons està digitalitzat i lloc a disposició per a la seva consulta a través de la plataforma hamacaonline.net

Conflicte no és el mateix que abús. Presentació de publicació