Degut a la situació actual la programació a GRAF s'ha vist afectada. A la fase 1 de la desescalada alguns dels espais ja es poden visitar amb cita prèvia! Consulteu els seus web i xarxes socials per més informació.

Cultura de dormitorio. Narraciones de adolescencia femenina / Xiana Gómez Díaz / Sala Gran / BCN Producció'15

19:3021:30 h
Lloc: La Capella
Hospital, 56
08001 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

L’exposició, sobre secrets, identitat i rols socials, és una exploració fascinant d’aquestes temàtiques a través de les produccions culturals que les adolescents fan en la intimitat del dormitori, quan tanquen la porta als pares i al món. L’exposició és fruit de la investigació sobre la literatura íntima i les anomenades cultures de dormitori –nom genèric que al•ludeix a les produccions que les adolescents fan en privat– que la realitzadora i artista visual Xiana Gómez-Díaz va emprendre juntament amb Carla Calleja el 2013. El concepte de cultura de dormitori va néixer de la mà de la sociòloga feminista Angela McRobbie cap a final de la dècada del 1970, arran de la necessitat de reivindicar les pràctiques femenines domèstiques en l’adolescència davant les masculines, més abordades i estudiades.

Diaris secrets, carpetes farcides d’adhesius i fotografies, autoretrats dibuixats, sobres adornats amb missatges en clau, habitacions decorades com universos bigarrats, etc. Sobre aquestes produccions privades, l’exposició fixa una mirada enriquida amb diferents enfocaments, com ara l’antropologia, la sociologia, l’art, la psicologia, la semiòtica, la narratologia i, fins i tot, la grafologia. Així és com aquestes pràctiques privades adolescents revelen els sistemes simbòlics de valors i autoritat de les autores (família, escola, comunitat, mitjans, etc.), a la vegada que permeten entreveure com funcionen els condicionaments culturals des de l’adolescència, amb vista a una valoració de la societat en general.

Cultura de dormitorio: Narraciones de adolescencia femenina (Cultura de dormitori: Narracions d’adolescència femenina) mostra fotografies, vídeos i un grapat valuós de documentació íntima original que diverses dones han donat per a la investigació. Fins ara, Xiana Gómez-Díaz ha recollit més de seixanta diaris íntims escrits durant l’adolescència per dones que avui tenen entre 22 i 55 anys. La investigació continua en curs.

Dos temes fonamentals sobrevolen tota l’exposició: el secret i l’autorepresentació. El secret és un concepte rellevant, ja que aquestes produccions culturals, que es basen en la canalització d’una pulsió íntima, es fan a porta tancada: són creacions tremendament singulars perquè no estan destinades a cap públic, sinó que recorren al secret per no ser revelades ni llegides per ningú. El diari femení com a producte industrial se sol vendre amb clau i cadenat, i les joves –com subratlla especialment l’exposició– ideen codis, jeroglífics i sistemes xifrats i d’encriptació per ocultar els seus pensaments. Aquests dos aspectes manifesten un determinat tipus d’aprenentatge des de la tendra infància sobre la gestió de la vergonya i la plusvàlua del secret.

D’altra banda, l’exposició enfoca l’adolescència com un període d’autoconstrucció de la identitat en procés. En aquesta època de la vida, una individualitat creixent però indefinida pugna i demana pas en un laberint de projeccions: les que imposa la família, les emeses pels mitjans de comunicació i les que emanen de la pròpia subjectivitat. Dibuixos, preguntes, jocs i autoretrats sobre allò que es va ser, s’és o s’hauria de ser constitueixen experiments que serveixen com a eines per buscar-se en una etapa controvertida de la vida. Actualment, el dibuix ha estat substituït progressivament pel selfie i altres pràctiques relacionades directament amb Internet i l’entorn digital. L’exposició no deixa de banda aquests llenguatges contemporanis de l’autorepresentació en la intimitat, que plantegen, no obstant això, la contradicció d’estar destinats a ser mostrats, en oposició a les pràctiques més tradicionals, que es duien a terme sota la pragmàtica del secret.

Cultura de dormitorio: Narraciones de adolescencia femenina regala una sinceritat colpidora: produccions sense protocol, d’una naturalitat i una honestedat radicals, cuinades en un context vital tan tràgic com efervescent. Els relats femenins, amb els seus codis, projeccions i condicionants, són eloqüents respecte del sistema i dels valors que aquest inocula en els individus, però també conviden a una reflexió més general sobre les etapes que tots passem en la vida.