GRAF, la plataforma que reuneix les entitats d'art contemporani per a fer comunitat.

Subscriu-te per a rebre la Newsletter GRAF,"aquí"

curs terres locals: reg subterrani amb atuells d'argila

18:0021:00 h
Lloc: La Escocesa
Pere IV, 345
08019 Barcelona
Preu: De 30€ a 50€
Taller

Torna el Casal d’Estiu de La Escocesa amb el taller de ceràmica. Al llarg de 4 sessions modelarem atuells per a la construcció d’un sistema de regadiu que té com a finalitat aprofitar l’aigua de manera eficient i sostenible durant els mesos d’estiu.

Seran sessions teoricopràctiques on a part de treballar amb les mans busquem documentar i repensar la terrisseria com a tecnologia per a contribuir a la regeneració i sostenibilitat d’entorns urbans.

Maria Roy i Jocelyn Muñoz seran les responsables de conduir el taller on proposaran una recerca territorial de la terrisseria des de dues mirades i territoris diferents: Catalunya i Valparaíso (Xile).

S’utilitzaran recursos locals (argiles extretes de solars del Poble Nou) i processos tradicionals.

 

programa

sessió 1

Dimarts 2 de Juliol de 18 a 21h
Sessió teoricopràctica (3h)

De 18h a 19h
Introducció del curs: què és l’argila?, on es troba?, treballarem com identificar l’argila, tipus d’argiles, com classificar-les i com processar-les.

De 19h a 21h
Recol·lecció de terra dels descampats del barri i processament de la terra per a obtenir pastes argilenques.

sessió 2

Dimarts 9 de Juliol de 18 a 21h
Sessió teoricopràctica (3h)

De 18h a 19h
Parlarem de l’ús de ceràmica com a sistema de regadiu, de la seva història i veurem exemples en diferents cultures.

De 19h a 21h
Introducció a les dues tècnica de modelatge que usarem: tècnica del xurro i del pessic.

sessió 3

Dimarts 16 de Juliol de 18 a 21h
Sessió pràctica (3h)

La tercera sessió serà totalment pràctica i modelarem els atuells.

sessió 4

Dimarts 23 de Juliol de 18 a 21h
Sessió pràctica (3h)

En l’última sessió ens centrarem en els acabats amb brunyits, terra sigillatas, engalbes, textures i incrustacions.

 

bios

Maria Roy (Barcelona, 1993) és artista i dissenyadora que treballa amb tècniques d’artesania tant tradicionals com experimentals per a explorar i assimilar el món que l’envolta.  El seu principal tema d’estudi és la terra, com a matèria viva que narra sobre la història, la política i ecologia des del local.  Utilitzant els recursos que la terra proporciona, forma escultures ceràmiques que es vinculen estretament amb el context geogràfic on desenvolupa la seva pràctica. Amb un gran interès per la ceràmica com a material arqueològic, té com a objectiu recuperar narratives que ens connectin amb el medi ambient a través d’objectes. Durant els últims anys, Maria ha estat docent en el Grau d’Arts i Disseny a l’Escola Massana i imparteix tallers de ceràmica amb l’objectiu de vincular la comunitat amb l’entorn  i els seus recursos. A més, comparteix coneixements de ceràmica a La Escocesa.

 

Jocelyn Muñoz Báez Investigadora i productora visual, amb un enfocament transdisciplinari que integra art i etnografia. Té una àmplia experiència en la gestió d’espais d’art, curaduría i docència. Actualment cursant un màster en Antropologia i Etnografia en la Universitat de Barcelona. Té un màster en estudis de cultura visual, on es va centrar en arxiu i polítiques de representació. És creadora del programa de recerca expandida Dé_Tour [etnografia i derives]: eina metodològica que ha explorat la relació entre documents visuals, memòria social i pràctiques visuals i polítiques a Xile i Llatinoamèrica.

preu del taller

30 € (socies de La Escocesa)

50 € (no socies)

curs terres locals: reg subterrani amb atuells d’argila