GRAF, la plataforma que reuneix les entitats d'art contemporani per a fer comunitat.

Subscriu-te per a rebre la Newsletter GRAF,"aquí"

Desenfocar l'anècdota

12:0014:00 h
Lloc: Museu de la Garrotxa
Carrer Hospici, 8 (2n pis)
17800 Olot
Esdeveniment no confirmat.
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

Quan parlem d’anècdota en la pintura del segle XIX, ens referim a figures humanes, bestiar o, fins i tot, al fum d’una xemeneia que apareix en un quadre. En l’obra dels pintors de l’Escola d’Olot el paisatge no era autònom, la presència i visió antropocèntrica era dominant. A Joaquim Vayreda li va costar tota una vida poder alliberar-se de l’anècdota i arribar a pintar paisatges sense aquests elements que revelaven la presència humana. 

Aquesta exposició proposa desenfocar l’anècdota en aquests quadres on la instrumentalització del paisatge era i és rellevant. Partint de la visió explorada en companyia de l’Observatori del Paisatge – organisme situat al mateix edifici que el Museu de la Garrotxa – proposem una relectura coral centrada en el quadre L’estiu, de Joaquim Vayreda.

Com escriu el geògraf Joan Nogué, “el paisatge és alhora significant i significat, continent i contingut, realitat i ficció”. Ens acostem així a una dimensió perceptiva que ens convida a fer un gir i a especular nous relats que permeten “reencantar el món perquè torni a cobrar la seva agència”, tal com relaten Edu Rubio i Blanca Arias, dins de la peça videogràfica central d’aquesta exposició.

Una invitació a reorientar-nos a partir de la crida i el seu eco, tot proposant mirades més horitzontals, on l’anècdota es desvela a través de la subjectivitat del color, del paisatge i de la construcció de les imatges.

 

Un projecte de nyamyam (Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez) Amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge de Catalunya Direcció de fotografia Pau Castejón Càmera Pau Castejón, Iñaki Alvarez, Pol Aregall i Rita Andreu Ajudant de càmera Eduard Roigé Disseny de so i música Dani Moreno Roldán i  Andi Stecher Textos Anna Dot i Ariadna Rodriguez Concepte gràfic Iñaki Alvarez Amb la participació de Josep Caldes, Joan Nogué, Eulàlia Soler, Xevi Roura, Amor Rumor (Blanca Arias i Edu Rubio), Jordi Zapata, Pere Sala i Martí, Laura Puigbert i Gemma Bretcha Producció executiva Helena Febrés Comunicació Olga Alvarez Internacionalització Alessandra Simeoni Producció Coop ny ny SCCL i Museu de la Garrotxa – Ajuntament d’Olot. Cultura i Educació Amb el suport de Fundació La Caixa i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya Assessorament lingüístic SC d’Olot – la Garrotxa Consorci per a la Normalització Lingüística.

Desenfocar l’anècdota