Digerir el món on és

Lloc: CaixaForum Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
08038 Barcelona
Exposició

Comissariada per Alba Colomo, aquesta mostra és un dels projectes guanyadors de la Convocatòria Comisart 2020, dins de la qual s’hi entrellacen un seguit d’obres que reflecteixen la interdependència i les relacions tentaculars que sostenen la vida.

Els fongs, a diferència de la majoria d’organismes del planeta, no busquen menjar per ingerir i absorbir, sinó que es nodreixen a partir del miceli: una xarxa dinàmica subterrània que connecta les arrels de les plantes per compartir els nutrients. Les societats humanes estem íntimament relacionades amb els fongs, ja que la nostra supervivència com a espècie depèn indefugiblement de cohabitar comú.

En contra de la lògica capitalista, que promou l’individualisme i la superioritat de l’espècie humana sobre la natura, l’exposició aborda la necessitat de repensar-nos com a espècie animal i de situar-nos dins d’una xarxa interespècie, d’encarnar la col·lectivitat diversa per implicar-nos-hi de manera activa i, com diria l’antropòloga Yayo Herrero, de “fer-nos-en càrrec”.

Digerir el món on és entrellaça un seguit d’obres que s’han fet des dels anys 80 fins a l’actualitat, que reflecteixen la interdependència i les relacions tentaculars que ens travessen i que sostenen la vida, mentre s’aborden tant els límits físics i emocionals dels ecosistemes que habitem com la vulnerabilitat inherent a tots els éssers vius.

LA MOSTRA INCLOU OBRES DE TERESA LANCETA, VICTORIA CIVERA, INÊS NETO DOS SANTOS, MENCHU LAMAS, TACITA DEAN I MARIANA SILVA, ENTRE D’ALTRES.

Digerir el món on és