Dimarts de vídeo / Caucus: activacions per a una imaginació política per venir

19:0020:00 h
Lloc: Santa Mònica
La Rambla, 7
08002 Barcelona
Aquest esdeveniment sortirà publicat a l'agenda el dia 03.10.2023.
Preu: Activitat gratuïta
Screening

Sessió a càrrec d’HAMACA per als Dimarts de vídeo del Santa Mònica.

Projecció de Caucus Fuengirola d’Agustín Parajo School, juntament a la intervenció de Claudia Delso Carreira

 

Caucus Fuengirola és la documentació d’una acció col·lectiva realitzada a Fuengirola el 4 de gener de 1986: va consistir en la paròdia d’una campanya electoral buida de tota referència i identitat política alguna, “vàlida per a qualsevol partit en qualsevol circumstància”. El grup d’activisme artístic malagueny Agustín Parejo School recorre a l’estratègia de la distracció i utilitza l’espai públic, com en moltes de les seves accions, com a espai d’aparició i com a herència institucional. Caucus segueix la norma que tota campanya política ha de tenir personalitat pròpia i ha de crear una espècie d’identitat corporativa o marca, reflectint tant la ideologia del partit que representa com el valor dels candidats, però es burla generant una crítica despullada i voraç al teatre amb què es pretén comprar al ciutadà.

Agustín Parejo School té com a focus de significació del seu treball, segons el poeta i professor Esteban Pujals, “una hiperactivitat col·lectiva desenvolupada en els intersticis de l’Espanya postfranquista, en la fuga, no sols respecte al treball i l’art del talent, sinó també respecte a la política de partits (…)”. Probablement no era del tot conscient de la potencialitat d’aquesta i altres accions que van realitzar als anys 80 en termes d’anàlisi social i de qüestionament de certs efectes de la producció simbòlica.

La projecció de Caucus Fuengirola anirà acompanyada de la presència de Claudia Delso Carreia, que a partir del vídeo abordarà temes com la imaginació política avui — o potser més aviat la falta d’ella després del moviment ciutadà 15-M — sobre quelcom que percebem que sembla una crisi del pensament i d’articulació col·lectiva cap a allò institucional en un moment de crisi estructural en tots els àmbits de la vida. Aquestes son algunes de les preguntes que llencem per activar la sessió i la conversa: Com activar la imaginació política en un moment reaccionari? En quin moment deixem de connectar amb el desig de possibles futurs en col·lectiu? Entrar en les institucions suposa una pèrdua de capacitat creativa? Pot el que és jurídic ser sexy?

Dimarts de vídeo / Caucus: activacions per a una imaginació política per venir