El Marge, de Terence Gower

10:0020:00 h
Lloc: Pavelló Mies van der Rohe
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7
08038 Barcelona
Aquest esdeveniment sortirà publicat a l'agenda el dia 12.10.2023.
Preu: Activitat gratuïta
Altres

‘El Marge’ fa servir la literatura i la música d’època per oferir als visitants una visió del context cultural urbà del pavelló original: Barcelona a finals dels anys vint i principis dels anys trenta. Les fires mundials són esdeveniments estranys. Països d’arreu del món creen exposicions elaborades que ofereixen al món una versió perfecta i idealitzada d’ells mateixos. Aquestes mostres es construeixen en una mena de terra de ningú ideològica establerta pel país d’acollida i sovint tancada de la ciutat viva. L’arquitectura ha florit en aquests llocs: alguns dirien que l’arquitectura “autèntica”, sense càrrega de preocupacions funcionals.

Mies van der Rohe a Barcelona el 1929, Alvar Aalto a París el 1937, Oscar Niemeyer a Nova York el 1939, per citar només alguns dels pavellons expositius que es van convertir en icones de l’arquitectura del segle XX. El projecte de Terence Grower rebobina el rellotge a l’època en què es va construir originalment el pavelló de Mies i Reich posant en escena un experiment retrospectiu on la rude cultura urbana de la Barcelona d’aquest període, un remolí polític i cultural salvatge, s’insinua en el mircrocosmos construït sobre el vessants de Montjuïc prístina i aspiracional.

Aquesta intervenció gairebé invisible funciona formalment d’una manera subtil i en gran part efímera. La intervenció consta de quatre elements: una fotografia gairebé transparent aplicada al vidre que dóna a la petita piscina; una actuació musical acuradament coreografiada, uns aromes difosos; i un fullet de diari amb documentació d’època i molts dels artefactes literaris i periodístics de la recerca de l’artista. Cadascun d’aquests elements “contamina” subtilment el pavelló introduint part del drama i el desordre d’aquella altra ciutat, La Barcelona Canalla, a la forma prístina de l’obra mestra de Mies i Reich. El títol proposat per a la intervenció, la paraula “marge” en català, connota la frontera entre els mons del Barri Chino i Montjuïc i la noció de le marginal, el terme francès per a algú que viu al marge de la societat.

El Marge, de Terence Gower