En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual

Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: De 10€ a 11€
Exposició

La Col·lecció Rafael Tous és el conjunt d’obres d’art conceptual més important del nostre país. Integrada per prop d’un miler d’obres, aplega treballs d’una trentena dels artistes més destacats de les dècades dels setanta i vuitanta a Catalunya i a la resta d’Espanya.

Vinculat al món tèxtil, Rafael Tous (Barcelona, 1940) és col·leccionista d’art des de la seva joventut. Es va iniciar adquirint obres de l’impressionisme, però ben aviat, el 1970, va començar a col·leccionar obres d’artistes de la seva generació amb qui, amb els anys, ha anat bastint estretes relacions d’amistat. De les visites als seus estudis i de les exposicions a la Galeria G, a la Sala Vinçon, a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró o a l’espai de la Universitat a la Universitat Autònoma de Barcelona, en va anar sorgint la seva col·lecció.

La Col·lecció Rafael Tous està construïda des de la complicitat i la proximitat. És el resultat d’una intensa relació d’amistat i d’un compromís ferm amb una generació de creadors que l’ha portat a estar al seu costat al llarg dels anys, fins al dia d’avui. Si aquesta generació va poder ser tan radical en els seus plantejaments va ser, en part, perquè darrere seu hi havia persones com Rafael Tous, que recolzaven el treball artístic amb lleialtat i entusiasme. D’aquesta manera, es va convertir en un agent clau per al desenvolupament i la consolidació de la generació d’artistes conceptuals, i va marcar un camí per al futur de l’art a Catalunya.

El seu compromís va continuar posteriorment amb la posada en marxa de la sala Metrònom. A partir de 1980 i fins al 2006, primer a Sant Gervasi i després a l’emblemàtic espai del carrer Fusina al Born, Metrònom va ser un espai d’experimentació no només en el camp de les arts visuals, sinó també en la música, la dansa i el teatre, en el qual produïa nous treballs amb risc i una extraordinària exigència de qualitat.

Va ser el compromís poètic, així com el contingut polític i social de les propostes conceptuals, el que va portar Tous a adquirir les obres que configuren el seu fons d’art contemporani. En aquesta col·lecció s’hi troben representats els comportaments precursors d’Antoni Llena i Àngel Jové als darrers anys seixanta, les obres del període central del conceptualisme català (1970-1975), així com mostres del seu desenvolupament posterior en trajectòries individuals que arriben fins a l’actualitat. Obres centrades en la crítica política (Francesc Abad, Francesc Torres, Grup de Treball o Muntadas); en l’art social i l’atenció als mitjans de comunicació (Muntadas, Joan Rabascall, Eulàlia Grau); en les recerques entorn de la matèria i de l’objecte (Pere Noguera, Jordi Pablo, Jaume Xifra), del cos i la natura (Jordi Benito, Àngels Ribé, Fina Miralles, Carles Pujol) o les cerimònies rituals del grup dels anomenats Catalans de París, entre d’altres interessos i artistes, donen una idea del vast panorama artístic d’aquell moment.

Després de la seva generosa donació, el 27 de novembre de 2020 el MACBA inaugurarà una primera mostra de la Col·lecció Tous d’art conceptual.

Comissariat per: Antònia Maria Perelló, conservadora i cap de la Col·lecció MACBA, i Claudia Segura, conservadora d’exposicions i col·lecció.

En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual