Entourage. Fotografies d’Enric Tormo

Lloc: Fundació Joan Miró
Fundació Miró, Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona
Exposició
Enric Tormo, tècnic gravador, enquadernador i tipògraf, va fer d’ajudant de Joan Miró en projectes litogràfics i xilogràfics com ara la Sèrie Barcelona (1944) o À toute épreuve (1958), el llibre de Paul Éluard il·lustrat per Miró.

Les fotos seleccionades per a l’exposició mostren aquest entourage, l’entorn artístic i cultural en què es movia Joan Miró-i, de retruc, Enric Tormo-durant els anys en què visqué a Barcelona abans de marxar a viure a Mallorca. Les fotografies es van fer en diferents escenaris. Gràcies a la mirada de Tormo, veiem Joan Miró treballant en escultures i en grans pintures i també observant atentament: el paisatge de Mont-roig, les pintures romàniques exposades al Palau Nacional, l’Orant de Sant Quirze de Pedret i les formes gaudinianes de la cripta de la Colònia Güell.

Són unes fotografies espontànies que retraten espais de treball i d’estudi, però també els moments de lleure i sociabilitat. Amb aquest conjunt divers d’imatges podem reconstruir un ambient, un entorn excepcional que maldava per irradiar art i cultura progressistes i de qualitat durant les dues primeres dècades del règim franquista. La selecció mostra alguns d’aquests moments en clara oposició a l’atmosfera de societat castigada que envoltava aquest cercle lluminós d’amistats i col·laboradors.

Entourage acompanya una exposició centrada en la figura de Tormo, comissariada per Aitor Quiney Urbieta, que se celebrarà a la Fundació Joan Brossa del 17 de març al 31 de juliol de 2022.

Entourage. Fotografies d’Enric Tormo