Quinzena Metropolitana de dansa | 'Mercedes máis eu' de Janet Novás i Mercedes Peón

20:3021:10 h
Lloc: La Caldera
eugeni d'ors 12
08028 barcelona
Preu: De 8€ a 12€
Arts en Viu

Mercedes máis eu és un treball de col·laboració entre Janet Novás i la compositora Mercedes Peón en el qual les dues exploren les relacions particulars que existeixen i s’estableixen entre ‘la seva dansa i la seva música’. Entre instruments, records, cançons i balls afloren conceptes en diferents estats de latència. Alguns d’ells, de gran contingut sociopolític, estan presents en els materials: des dels ‘objectes’ musicals fins als ‘dansístics’ o biogràfics; d’altres conceptes somàtics o experiències quàntiques, apareixen en els polsos, ritmes i tons, en les veus i en les dinàmiques, en els silencis, en les formes. Mercedes mais eu mira envers allò col·lectiu i ho fa des de perspectives i sensibilitats arquetípiques. El treball és a més, una proposta subtil sobre allò comú sensible, i una aposta per al fer/saber artístic.

La peça, en femení, és un híbrid ‘dansístic’ musical plegat d’imatges evocadores i seccionada per quadres, el que li permet habitar en diferents arquitectures o marcs, des de contextos més escènics fins d’altres més instal·latius o museístics.


Janet Novás
 és ballarina, performer, coreògrafa i docent. Viu a Madrid des de l’any 2001. Es va formar en dansa contemporània entre Madrid, Brussel·les i Berlín. L’any 2007 comença a crear i desenvolupar els seus propis projectes en solitari. La seva obra es constitueix des de l’observació, l’experiència i el diàleg amb el seu cos com a principal eina de treball, apostant per un llenguatge propi, modelant el contingut emocional i la senzillesa estètica que caracteritzen els seus treballs. Les seves creacions s’han presentat en diferents festivals nacionals i internacionals com Rencontres Chorégraphiques, Festival de Marseille, Festival Nouvelles-Pole Sud, Cement Festival, Dança en Transito, MOV_S, TNT Dansa, Festival de Otoño a Primavera, Escenas do Cambio i el Festival Bad, entre d’altres.

Mercedes Peón està considerada com una de les dones més carismàtiques del circuit de la world music actual. Va nèixer el 1967 i als 13 anys va escoltar cantar dones de la Costa da Morte. El tocar de la pandereta i el cantar de la ribeirana va ser el detonant per començar una intensa recopilació de les cançons, danses, contes i vivències dels habitants dels poblets de Galícia. Va transmetre tot aquest coneixement en centres d’ensenyament, escoles municipals, a la televisió gallega i en Universitats com La Sorbona (París), la de Porto (Portugal) o de Gal·les (Regne Unit), entre d’altres. La varietat de les seves composicions que arranquen des de la polirítmia, sota la mirada dels ritmes més ancestrals, culminen en temes eclèctics i descarnadament vibrants. El seu ampli repertori, l’embruix i l’energia que s’apodera de cada una de les seves actuacions, fan d’aquesta dona una aposta segura per la continuïtat de l’escena etno-contemporània a Europa.

Després de profunditzar en la tradició durant més de 25 anys, l’any 2000 grava el seu primer àlbum Isué. Es va expressar lliure de clixés i es va expandir a nivell internacional sense cap tipus d’esforç mediàtic. Als seus treballs, Ajrú (2004), Sihá (2007) i Sós (2008), les seves composicions l’han portat a una particular atmosfera que fregant l’electroacústic, fent del resultat el seu senyal distintiu dins i fora de les nostres fronteres. El seu últim treball, Deixaas (2018), es fruit d’una intensa etapa de recerca de les possibilitats de l’art sonor portat a l’àmbit de la tradició, en el qual es un referent internacional.

Durada 70 min.

Direcció: Janet Novás | Dramatúrgia: Ricardo Santana | interpretació: Janet Novás i Mercedes Peón | Autoria i direcció musical: Mercedes Peón | Interpretació musical: Mercedes Peón | Disseny d’il·luminació: Cristina Bolívar | Disseny de so: Ezequiel Orol | Ajudant de direcció: Ricardo Santana

Quinzena Metropolitana de dansa | ‘Mercedes máis eu’ de Janet Novás i Mercedes Peón