Invisible però present

19:3015:30 h
Lloc: Sant Andreu Contemporani
Gran de Sant Andreu, 111
08030 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

26.11.20 – 11.01.21
Invisible però present
A cura d’Antònia Folguera

Artistes: Lluc Baños, Fernando Cremades, Ferran Lega, Miguel Angel Rego Robles

Com podem visibilitzar i materialitzar allò intangible o invisible però no per això menys real? Els quatre artistes seleccionats, tot i que són ben diferents entre si, tenen quelcom en comú: atrapen en les seves obres idees, conceptes, ones i freqüències que d’altra manera serien imperceptibles per als nostres sentits. “Soliloquium», de Miguel Angel Rego Robles, explora el coneixement i com es forma la realitat que percebem; “0,001 mSv”, de Fernando Cremades, treballa amb la radioactivitat de l’ambient i crea un prototip que la detecta, mesura i fa visible; Lluc Baños amb “Ain’t no real spell if made out of words” crea un alfabet sintètic per representar els elements que fan possible la nostra percepció; finalment, Ferran Lega amb «The Perfect Sound» atrapa en un disc de vinil la naturalesa intangible i abstracta (i també subjectiva) del so.

Des de com es construeix el comportament humà, passant per la visualització de fenòmens físics al nostre voltant, a la cerca impossible del so perfecte, fins a la creació d’un nou alfabet que representa els nostres sentits i com percebem, les quatre peces visualitzen i ens fan conscients d’aquells fenòmens naturals, físics o biològics que han inspirat als artistes: coses transparents, invisibles i intangibles però presents, que ens conviden a percebre allò que no es veu.

Miguel Angel Rego / “Soliloquium”

Vídeo instal·lació que consta d’un vídeo multicanal, dibuixos de Santiago Ramon i Cajal i unes escultures de vidre que representen les neurones. L’obra reflexiona sobre com percebem la realitat que ens envolta i com es construeix el comportament humà, i també fa referència a les neurones, invisibles fins que Santiago Ramón y Cajal les va visualitzar mitjançant un procés de tinció i en va provar la seva existència.

Fernando Cremades / “0,001 mSv”

La proposta de Fernando Cremades també ens introdueix en aquesta percepció de la realitat des del punt de vista de la composició de la matèria i la radioactivitat. Tot està format per àtoms i la radioactivitat està lligada a la forma en què veiem i entenem el món. Està present a tot arreu, fins al nostre propi cos, i només es pot visualitzar quan interactua amb alguna cosa. “0,001 mSv” és un dispositiu DIY (Do It Yourself) que permet percebre les petites quantitats de radioactivitat del nostre entorn, fent-nos conscients de la seva presència.

Ferran Lega / “The Perfect Sound”

“The Perfect Sound” s’inspira en un curtmetratge dels anys setanta de l’autor Jorgen Leth (“The Perfeckte Menneske”). Mitjançant una observació meticulosa de l’aparell per excel·lència de reproducció músical (el tocadiscos), l’artista juga amb la idea sobre de com intangible i abstracte és el so, dirigint tota la nostra atenció al mecanisme que el reprodueix i a les paraules que en surten a mesura que es van fent presents a l’espai.

Lluc Baños / “Ain’t no real spell if made out of words”

“Ain’t no real spell if made out of words” vol construir un nou llenguatge sintètic, una mena d’alfabet d’aquells elements del nostre organisme que són responsables de com percebem el món que ens envolta a través dels sentits. Cada peça és la representació d’una cèl·lula responsable d’un sentit o del procés de sinapsi, on intervenen cèl·lules, glials i neurones.

Sense inauguració
Centre Cívic Sant Andreu
C/ Gran de Sant Andreu, 111
08030 Barcelona

Invisible però present