RESTRICTED ACCESS

La galeria Miguel Marcos presenta  una nova exposició de Bernardí Roig (1965), qui no exhibia el seu treball de forma individual a Barcelona des de l’any 2003 a la seva darrera mostra a la galeria: Golpear el instante.

Restricted Accessrecull una selecció de treballs (aquarel·les, dibuixos i escultures) de l’artista mallorquí, nascut al 1955, realitzats en els últims anys que exploren des d’una figuració desviada, -com és habitual en la seva producció -, a la dificultat d’observar la quietud d’ una solitud blindada i l’esterilitat del llenguatge.

El seu treball, obsessiu i insistent, és un exercici de la mirada que condueix inevitablement a la ceguesa, i que veu més enllà de la llum. Acumulant imatges i amuntegant llum, la mirada es paralitza, tot i que continuï mirant,  en el tremolor de la revelació o del desvetllament. Les imatges enlluernen, i per això desvetllen, però alhora, silencien.

Alguns d’aquests treballs produeixen un inquietant silenci. Paralitzen la parla perquè revelen llocs inesperats. Ens assenyalen la relació incestuosa que tenim amb la memòria, l’estranyesa i la inquietud que batega en les profunditats reprimides de la imatge que hem heretat.

Condueixen a un buit que la pròpia imatge omple i absorbeix. Però aquesta no substitueix a les paraules, simplement les buida de contingut i les assumeix o les integra, com a paraules de silenci.  Aquesta impossibilitat de veure que es transmet com ceguesa de llum, ha estat minuciosament construïda per Bernardí Roig, com un repte des de l’absència de color,  des del blanc encegador, des d’un instant blanc que insisteix en la seva durada.

Hi ha una inquietant correspondència entre la llum feridora dels fluorescents i la neutralitat blanca (abstracta) que recobreix els cossos i caps de les seves escultures. En l’instant blanc congelat, la mirada és paralitzada com ceguesa i com un rigor mortis, però també com un instant de revelació, de contemplació del que no es pot dir ni explicar.

La reflexió sobre la mirada de Bernardí Roig, ha assumit el model expositiu com un “dispositiu de l’alteració”, amb una clara voluntat de constituir una intervenció visual, plantejant un diàleg amb múltiples tradicions històriques i iconogràfiques que revelen els seus registres narratius.

Aquesta exposició proposa una trampa de la mirada. La llum, de fet, és la forma d’aquest parany que intenta atrapar momentàniament allò que no pot ser vist, ni dit, només evidenciat. Un intent de mostrar un cabal d’imatges intempestives empresonades en una zona d’accés restringit, quasi inaccessible, que es troba al soterrani, humit i fosc que hi ha en el nostre cervell, però de la qual no sabem la clau d’accés.

RESTRICTED ACCESS