GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Chalkboard - Performance

18:3020:00 h
Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Performance

La instal·lació interactiva de Christian Marclay Chalkboard (2010) convida els visitants a escriure notes, dibuixos o grafitis damunt un enorme pentagrama en una pissarra a escala arquitectònica. Posteriorment, aquesta «partitura» és interpretada per músics. Un cop enllestit un concert, s’esborra la pissarra i el procés torna a començar fins al següent. Tot i ser una peça de notació musical, l’obra subverteix la composició clàssica i la partitura convencional oferint aquest grau de llibertat tant al públic com als músics.

Programa:

► DIJOUS 6 DE JUNY, 18.30 h: Mark Cunningham (trompeta)
Mark Cunningham (New Jersey, 1952) va començar la seva carrera musical fa més de 40 anys a les escenes No Wave i impro de New York dels setanta i els vuitanta, on va conèixer i va tocar amb Christian Marclay, Arto Lindsay i molts altres. Des del 1991 que viu a Barcelona i al llarg dels anys ha esdevingut una figura clau de la seva escena musical experimental, tocant la trompeta i la guitarra en una sèrie de grups com Raeo, Convolution, Bèstia Ferida i actualment Blood Quartet, així com moltes altres col·laboracions, projectes, partitures de cinema i improvisacions amb ballarins i poetes.

► DISSABTE 29 DE JUNY, 18.30 h: Ferran Fages (guitarra)
Ferran Fages (Barcelona 1974) és improvisador i compositor. En actiu des de finals dels 90, ha publicat una seixantena de referències discogràfiques en segells nacionals i internacionals. Ha fet concerts i tallers per Europa, Amèrica i Japó. Toca la guitarra, dispositius electrònics analògics i giradiscs acústic. Músic experimentador i curiós, explora, toca i compon reelaborant i redefinint les possibilitats tímbriques dels instruments. Sota la premissa menys és més, ha desenvolupat un treball de recerca amb la guitarra a partir de l’ús d’afinacions alternatives i la no utilització d’efectes. El seu so cru i sense embelliments és inversament proporcional als elements i recursos que empra.

► DIVENDRES 12 DE JULIOL, 19 h: Núria Andorrà (percussió)
Va obtenir el Títol superior de percussió a l’ESMUC i posteriorment va estudiar a la Staatliche Hochschule für Musik Karlsruhe, becada per l’Entitat Autònoma de Difusió Cultural de la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Educación. Finalitzats aquests estudis, realitza el Màster en Música Contemporània a la mateixa universitat amb els professors I. Nakamura, J. Brener i Thomas Höffs. Actualment realitza els seus estudis de doctorat sobre “la improvisació lliure en la música contemporània”. Ha sigut artista resident a l’Ateneu Barcelonès i a l’Antic teatre i a la fundació Phonos. Actualment és la directora artística d’Improject, ensemble resident a l’ESMUC.

► DILLUNS 29 DE JULIOL, 19 h: Tom Chant (saxo)

► SETEMBRE (data a determinar): Barbara Held (flauta travessera)

Barbara Held és flautista i compositora i viu a Barcelona. La seva pràctica de músic de formació clàssica dóna prioritat a tota una vida de col·laboració, de treball interdisciplinari en relació amb altres artistes. Coneguda per la seva subtil exploració del material sonor, crea un treball sonor sensible i enfocat que exposa el detall de l’espai físic de l’escolta així com una gran atenció a com escoltem els cossos que es mouen a través del món. Ha creat un cos molt personal de repertori nou per a flauta d’artistes com Alvin Lucier, Carles Santos i Joan Brossa, i va ser flautista amb el grup Bowery Ensemble de Nova York, amb vincles estrets amb Cage i Feldman.

Foto: Vista de l’exposició “Christian Marclay: Festival” (1 de juliol-26 de setembre, 2010, Whitney Museum of American Art) © Whitney Museum of American Art, 2010
Chalkboard – Performance