BIENVENIDOS GOLIARDOS

11:0019:30 h
Lloc:
Jonqueres, 10 08003 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

BIENVENIDOS GOLIARDOS”, és el títol de la segona exposició individual que l’artista brasiler Renato Costa, exhibeix a la Galeria Miguel Marcos de Barcelona.

El títol de la mostra que dóna la benvinguda als “Goliardos”, sembla obligar l’espectador a posar-se en la pell d’aquells clergues, ebris i cultivats,  de vida irregular, que amb el seu esperit satíric, varen rebutjar el que seria el curs normal de les seves vides dins de l’Església, per poder viure sota una nova perspectiva de llibertat. Es valien del seu gran coneixement en literatura, dels grans Clàssics, i, per descomptat, del Llatí.  Per mitjà de càntics que glorificaven els seus poemes i escrits, es mimetitzaven amb l’ambient que trobaven dins les tavernes de l’Edat Mitjana, mentre festejaven a les dones i alhora, guanyar-se el favor dels que freqüentaven aquests llocs que, podem imaginar, eren absolutament immunds.

L’exposició mostra una sèrie de pintures que es titulen HERI, HODIE, CRAS, inspirades en el tapís medieval i les seves recurrents temàtiques, que ens adrecen als conceptes d’aïllament i reinterpretació de la realitat4  que aquestes antigues teles decoratives5 expressaven, tenint en compte que les seves principals finalitats eren, justament, les de decorar els espais i les pobres estances que hostatjaven de forma temporal als reis, durant els seus llargs viatges i períodes fora de la cort.

L’exposició, es nodreix del període històric de l’Edat Mitjana, i la seva curiosa combinació entre Diversitat i Unitat, per tal d’establir un pont amb l’edat contemporània, relacionant els antics estaments medievals amb el Establishment actual. La mostra, però, també ens convida a observar amb atenció dins de nosaltres mateixos, i intentar distingir amb claredat diàfana, els nous i intangibles Tapissos que trobem en el moment actual, dins l’era de la informació i de la velocitat, que ens allunya de la realitat en última instància, i que ens atrapen en una roda sense temps, on no hi ha final.

“BIENVENIDOS GOLIARDOS” estableix els seus propis estaments: apoderar-se de l’esperit satíric dels “Goliardos”, tot ironitzant sobre la mala utilització dels poders econòmics,  i la dels falsos discursos polítics, que no persegueixen altra finalitat que no sigui la fragmentació de la societat,  amb l’ única intenció d’aconseguir els seus interessos personals . No hi ha una altra alternativa que la de glorificar el Present, l’Ara, com l’única realitat que ens permet gaudir d’aquest viatge que anomenem vida.

BIENVENIDOS GOLIARDOS