Entre l'acció i l'objecte. Laboratori d'artistes (2021). Tallers amb Tatiana M. Melo i Asunción Molinos

Lloc: MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Taller

La cinquena edició del Laboratori d’artistes proposa obrir un espai d’investigació i col·laboració entre artistes i professors perquè participin en processos de creació i reflexió sobre la possibilitat d’introduir l’art a l’escola.

En aquesta edició, les artistes Tatiana M. Melo i Asunción Molinos Gordo proposen dos tallers:

  • De la terra al plat: el cicle infinit de l’argila. La voluntat d’aquest taller és explorar des del joc les possibilitats de la terra i el seu cicle infinit de transformació. Utilitzant tècniques ancestrals com el pessic i l’ordi, i les nostres mans com a eines, crearem unes peces que després courem en dos forns experimentals. El primer fornet el construirem amb maons refractaris. Un forn modular on es podrà cuinar, així com coure peces, i que es pot anar amplificant i modificant en funció de les necessitats i les formes de viure. El segon fornet el construirem amb materials que tots tenim a casa: paper de diari, llaunes de tomàquet i assecadors de cabell. Acabarem coent les peces als fornets per transformar la terra en ceràmica amb foc completant el cicle infinit de la terra.
  • Barcelona Agropolitana. Aquest taller pren el títol del llibre La ciudad agropolitana, la aldea cosmopolita de Jaime Izquierdo Vallina. L’objectiu del taller consisteix a identificar els elements rurals que encara habiten a la ciutat de Barcelona, i així restaurar la relació de contínuum que existeix entre camp i ciutat, normalment entesos com a contraris i relacionats amb la falsa dicotomia urbà-rural. Les ciutats, fins fa pocs anys, estaven travessades per vies agropecuàries, comptaven amb la presència d’animals de granja vius, tant en lleteries com en escorxadors o en centres de transformació d’aliments; els habitants de les urbs també es relacionaven d’una altra manera i habitaven les cases, els carrers i els barris d’una altra manera, de ser i d’estar. A través d’una metodologia basada en el passeig i l’observació directa com a eines de coneixement, aquest taller proposa endinsar-se a descobrir l’ànima rural de Barcelona.
Entre l’acció i l’objecte. Laboratori d’artistes (2021). Tallers amb Tatiana M. Melo i Asunción Molinos