RENUNCIAR A SER ARTISTA

17:0018:00 h
Lloc:

Preu: Activitat gratuïta
Trobada

A Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació vam començar l’any parlant de la renúncia de l’artista a ser, com a mínim, el centre d’atenció, i vam veure com es pot deixar de ser artista sense deixar de fer art. Ara les exposicions de Núria Güell i Oriol Fontdevila utilitzen conceptes com el bé i la bellesa per analitzar les causes i les conseqüències d’aquesta renúncia.
​Sobre qui recau la responsabilitat del fer sense ser? I l’autoritat exercida en nom de les bones intencions, sigui des de les institucions eclesiàstiques o des de les culturals? Al voltant d’aquestes i altres qüestions, hem convidant la Núria Güell i el Levi Orta a conduir dues taules de debat.

 

Activitats gratuïtes, amb inscripció prèvia a: activitats-centredart@bcn.cat

 

Dimecres 24 de novembre de 2021, de 18 a 20 h

Crear dos, tres… molts 11-J 

Levi Orta, Jesús Hdez-Güero i Raychel Carrión

El Jesús, el Raychel i el Levi van estudiar art junts a l’Havana ja fa més de deu anys. Durant aquesta dècada van desenvolupar, cadascun per la seva banda, un treball d’un marcat interès sociopolític. Avui, els tres viuen a Espanya i es retroben per parlar, a partir de les seves obres, sobre els motius i les repercussions del que va succeir a Cuba el passat 11 de juliol.
​També abordaran els malentesos ideològics amb una esquerra internacional enamorada cegament d’un projecte social, amb el qual justifica la seva mateixa existència però del qual només queda el mite i el somni d’allò que va poder ser i mai no va ser. A Cuba, després dels esdeveniments del 27-N i l’11-J, quan molts artistes van ser empresonats i maltractats sense cap protecció de les institucions culturals a les quals pertanyien, un grup de creadors, en senyal de protesta, va renunciar a les seves credencials d’artista.

 

Dimecres 1 de desembre de 2021, de 17 a 21 h

La banalitat del Bé

Núria Güell, Laura Llevadot i Neus Carbonell

Si Hannah Arendt, a la seva tesi sobre la banalitat del mal, va arribar a la conclusió que Adolf Eichmann no era un monstre o un pou de maldat sinó que simplement desitjava prosperar en la seva carrera com a buròcrata i que, per tant, havia d’acomplir les ordres dels seus superiors, del seu poder, sense reflexionar sobre les conseqüències dels seus actes, què passa amb el bé? Els apòstols del bé també es limiten a acomplir les ordres dels seus superiors? Hi ha un gaudir possible, en el fet d’obeir? Què hi ha al darrere de conceptes com el Mal i el Bé? La moral no consisteix a obeir els mandats del Bé i a condemnar els actes contraris a aquest mandat, sense pensar gaire en les conseqüències? S’utilitza el Bé com a pretext per justificar pulsions que no tenen res a veure amb els enunciats ben intencionats o políticament correctes? L’artista Núria Güell ha convidat la filòsofa Laura Llevadot i la psicoanalista Neus Carbonell a fer una xerrada al voltant d’aquestes idees.

RENUNCIAR A SER ARTISTA