TUTTO BROSSA. EQUIPAJE DE VIDA

17:0019:00 h
Lloc: Galería Miguel Marcos
Jonqueres, 10
08003 Barcelona
Esdeveniment no confirmat.
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

La Galeria Miguel Marcos es complau a convidar-vos l’exposició  Tutto Brossa: equipatge de vida.

El 1997 va ser un any d’intensa activitat per a Joan Brossa, sobretot a Itàlia: va representar a Espanya en la XLVII Biennal de Venècia, va publicar els seus Poemes civils, i el poema Via Fregoli traduïts a l’italià per Isaia Mabellini, més conegut com a Sarenco.

Sarenco (1945-2017) havia introduït la poesia visual a Itàlia. Ell mateix, havia realitzat poemes visuals; però no només això: havia estat explorador, traductor, cineasta, fundador de revistes literàries i discogràfiques i, sobretot, en aquell moment, posseïa una galeria d’art dedicada a la difusió de la poesia visual, i de la publicació de llibres d’artista. Creia en una visió àmplia del concepte d’art, i aquesta apreciació tenia total correspondència amb un creador com Joan Brossa.

Sarenco va convidar Brossa a participar en una trobada de poetes a Verona, on també es portaria a terme una lectura dels seus poemes. Posteriorment, es va dur a la pràctica la publicació,  i va elaborar el text introductori de Tutto Brossa, editat a Itàlia per Adriano Parise Ed., on s’inclou un escrit del crític italià Enrico Mascelloni.

Tutto Brossa: és un portafolis de poemes visuals presentat com una maleta de viatge d’estil retro,  que imita les realitzades en cuir a principis de segle XX, amb reblons en els costats i cargols. En ambdues cares de la mateixa, hi ha la imatge de Brossa amb un barret de copa .

Aquesta maleta no només es planteja com a museu portable a la manera de la Boîte en valise de Marcel Duchamp, sinó que constitueix una experiència de vida;  la seva visió del fet creatiu, des que, quan era nen, quedés enlluernat per les caixes dels jocs de màgia d’Agapito Borràs, impactat, també, en la seva joventut per les visions hipnagògiques, pel transformisme de Leopoldo Fregoli i per l’habilitat il·lusionista dels mags.

La maleta de Brossa i el seu contingut, es mostra més aviat com l’equipatge del mag ambulant que es desplega per aportar una visió sorprenent.  És art amb joc, amb ironia, amb humor, amb expectativa, però també és reflexió, consciència crítica, i respecte cap a l’espectador. Es per aquest motiu que Enrico Mascelloni, en el seu text per al portafolis, ho va denominar: “un dels pocs veritables mags de la cultura visual contemporània”.

Aquesta exposició a la Galeria Miguel Marcos constitueix alhora, una  continuació d’una relació de complicitat amb l’artista, iniciada el 1992, i que és impossible que s’acabés amb la seva mort al 1998. L’obra de Joan Brossa sempre qüestiona, interroga. Difondre la seva tasca artística i de pensament,  ha estat una de les comeses més satisfactòries de la Galeria, al llarg dels anys.

TUTTO BROSSA. EQUIPAJE DE VIDA