Inauguració Petromasculinitats

18:3020:30 h
Lloc:
Bòlit_PouRodó Plaça Pou Rodó 7-9, 17004 Girona Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar Rambla de la Llibertat 1, 17004 Girona Bòlit_StNicolau Plaça de Santa Llúcia 1, 17007 Girona
Inauguració

El projecte “Petromasculinitats” pren el seu nom del concepte que la professora de ciències polítiques Cara Daggett proposa i desenvolupa al seu article “Petro-masculinity: Fossil Fuels and Authoritarian Desire”. Tal com posa de manifest el diagrama que Daggett ha creat especialment per a aquesta exposició, el conjunt de qüestions que giren al voltant d’aquest concepte és molt ampli i s’estén a través d’un complex entramat de connexions i correspondències.

 

El petroli no només representa la base de l’anomenat “capitalisme fòssil” sinó que també ha contribuït historicament a crear una sèrie d’identitats i imaginaris eminentment masculins que molt sovint es tradueixen en manifestacions i pràctiques de caràcter autoritari. I és que, efectivament, des del moment de la seva extracció del subsòl terrestre fins a la seva combustió, passant per la seva distribució i comercialització, el petroli està directament relacionat amb diverses formes de violència.

 

Més enllà dels imaginaris testosterònics de determinades subcultures de l’automobilisme i el motor, la petjada de la petromasculinitat s’identifica en l’àmbit de la geopolítica, l’economia, la indústria, el treball, el clima o el gènere. A partir dels tres projectes que s’hi inclouen, aquesta exposició vol posar paraules, imatges i sons a la noció de petromasculinitat i reivindicar-la com una afilada mirada crítica que resulta molt útil i oportuna en el context de l’actual crisi ecosocial.

Cabosanroque, Andrés Hispano, Fèlix Pérez-Hita i Cara Daggett

Comissariat: Arnau Horta

Del 22 d’octubre de 2021 al 9 de gener de 2022

Bòlit_StNicolau

Inauguració Petromasculinitats