Carne de mi carne: Entraña

Lloc: La Capella
Hospital, 56
08001 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

L’artista María Alcaide (Aracena, Andalusia, 1992) no ens parla simplement de carn: ens narra sobre la seva carn. De la seva pròpia experiència, del seu passat, present i futur.

Al llarg de la videonarració Carne de mi carne: Entraña (2021), l’artista processa i paeix els símbols i les imatges pròpies del context en què ha nascut i crescut. Un relat a través del qual talla i acobla els seus vincles més propers. La relació amb el seu germà, els seus pares i la seva família s’encavalca en una recerca més àmplia sobre el feminisme, el món rural i la desigualtat de gènere.

Quan parlem de carn parlem de cos i, inevitablement, de les nostres vivències. Fer referència a l’experiència personal significa fer al·lusió a la relació amb el nostre entorn i amb aquell entramat genètic que ens vincula els uns a les altres.

 

 

 

María Alcaide centra el seu treball en la precarietat juvenil i en els debats socials que sorgeixen de la deriva actual d’Europa cap a moviments xenòfobs i conservadors. Des de la part més íntima, Alcaide articula un discurs que parteix sempre de l’experiència personal i pren la forma de les seves pròpies limitacions econòmiques i espacials com a cos.

Graduada en Belles Arts per la Universitat de Sevilla, va cursar la llicència d’Arts Plàstiques a la Université Paris VIII i té un Màster de Recerca en Art i Disseny per Eina-UAB de Barcelona.

A escala internacional, ha mostrat el seu treball a Hèlsinki (Muu Kaapeli), Berlín (ACUD) o San Francisco (EAS, Reed College). Ha estat premiada a Jeune Création i Salon de Montrouge 64 (París) i també ha gaudit de diverses residències a Berlín (Agora Collective), Leipzig (LeFugitif) o el Sàhara Occidental (Artifariti). També ha participat en exposicions en el Centro de Arte Complutense, CAAC, Can Felipa, a la galeria Àngels Barcelona, Dilalica, Fran Reus o BlueProject Foundation. Ha rebut el premi de producció de La Caixa i Generació 2021, la beca Injuve i ha fet residències a Fabra i Coats-Sant Andreu Contemporani, La escocesa, Bar Projects, Bilbaoarte o el Centro Andaluz de Creación Contemporánea.

Carne de mi carne: Entraña