Històries de dos. Capítol 2: Memory Vague. Karlos Gil

Lloc: Nogueras Blanchard
Isaac Peral 7
08902 L'Hospitalet de Llobregat
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

NoguerasBlanchard presenta en el seu espai de L’Hospitalet el segon capítol d’Històries de dos. Continuant el programa de comissariat experimental que hem desenvolupat al llarg dels últims anys, aquesta temporada serà a càrrec de Joaquín García Martín, fundador de la desapareguda galeria madrilenya garcía | galeria. El cicle presenta una altra mirada a alguns dels protagonistes d’aquest projecte que va tenir lloc entre els anys 2012 i 2020 al carrer doctor Fourquet, i proposa relacions entre els artistes i figures de la literatura.

City of Illusions, novel·la de Ursula K. Le Guin publicada el 1967, és la història del viatge que ha de realitzar el seu protagonista per a conèixer-se a si mateix. És un periple físic que va des de la foscor del bosc de la qual emergeix un dia, sense memòria, sense passat, a la foscor de l’espai, en la qual es perd al final del relat, quan parteix en un viatge de tornada a la seva llar, el seu futur. Durant aquest viatge, recorrerà un territori desconegut i hostil, aprenent de cada trobada, de cada experiència, per a descobrir la veritat sobre qui és.

Des dels inicis de la seva carrera, Karlos Gil (Toledo, 1984) s’ha valgut de la ciència-ficció com una eina fonamental en el seu treball. D’una banda, li interessa la seva capacitat de reflectir i posar de manifest les qüestions del present mitjançant la creació d’una anècdota situada en un altre temps però també la utilitza com a repertori d’objectes carregats de referències culturals. En ambdós casos, el que Gil aprecia és la capacitat metafòrica del gènere.

A través d’aquesta creació cultural, l’artista investiga els mecanismes de construcció del relat, de la narració i representació i, especialment, els desplaçaments en la interpretació del símbol. En definitiva, les qüestions que intervenen en la creació, difusió i recepció de l’obra artística i la seva relació amb l’entorn històric, social i cultural en el qual apareix.

Parafrasejant als clàssics del gènere, utilitzem el llibre de Ursula K. Le Guin com a guia per a recórrer a peu l’obra de Karlos Gil. Plantegem l’exposició com un recorregut físic per la trajectòria temporal del seu treball. Utilitzem la novel·la com a manual d’instruccions i la literatura com un diccionari que ens dóna pistes per a acostar-nos al treball de l’artista plàstic.

Històries de dos. Capítol 2: Memory Vague. Karlos Gil