Històries de dos. Capítol 3: Primavera. André Romão

Lloc: Nogueras Blanchard
Isaac Peral 7
08902 L'Hospitalet de Llobregat
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

NoguerasBlanchard presenta al seu espai de L’Hospitalet el tercer capítol d’Històries de dos. Continuant el programa de comissariat experimental que hem desenvolupat al llarg dels últims anys, aquesta temporada és a càrrec de Joaquín García Martín, fundador de la desapareguda galeria madrilenya garcía | galería. El cicle presenta una altra mirada a alguns dels protagonistes d’aquest projecte que va tenir lloc entre els anys 2012 i 2020, al carrer doctor Fourquet, i proposa relacions entre els artistes i figures i obres literàries.

“La mort i la primavera” és una novel·la pòstuma de Mercè Rodoreda que narra el cicle vital del seu protagonista en un poble petit i tancat. És una societat rural sense relació històrica amb la nostra realitat, lligada a la Naturalesa i els seus cicles i absolutament determinada pels rituals i les tradicions. Aquestes tenen un clar caràcter sacrificial i en elles l’individu desapareix davant les necessitats o el benestar del comú. Els seus costums ens resulten tan cruels com el món natural que els envolta.

En treballs recents, André Romão (Lisboa 1984) també ha treballat amb la sorpresa, la crueltat i la transformació. Especialment, en el cicle d’obres que gira al voltant del mite clàssic de les Metamorfosis i del text d’Ovidio i que va presentar en el projecte “Fauna” al Centro Cultura do Belém de Lisboa el 2019. En elles el mètode de treball és el mateix que utilitza Mercè Rodoreda en la seva novel·la: la unió d’elements aparentment dispars que ens obliga mirar el món des d’un altre lloc. En el seu cas, Romão es deté amb especial interès en allò tàctil i sensorial usant la fisicalitat com a camí d’introducció en els sistemes de representació.

La present exposició és una evocació del món de la novel·la a través de les escultures d’André Romão. No pretén ser una il·lustració literal del llibre ni una col·lecció de treballs plàstics inspirats en ell, sinó una immersió en el món que tots dos comparteixen, en les formes que el poblen i en el mètode de treball comú.

Històries de dos. Capítol 3: Primavera. André Romão