Eriçons de mar com a organismes model (de reproducció)

Lloc: Hangar
Emilia Coranty, 16 – Can Ricart
08018 Barcelona
Preu: 30€
Taller

Taller amb Maja Smrekar dirigit a artistes i altres híbrids curios_s sobre reproducció i companyia interespecie. En aquest taller seguirem el procés reproductiu dels eriçons de mar en relació amb el treball de l’artista i la distinció entre fertilització, fertilització in vitro i clonació. Organitzat per Hangar i Quo Artis Foundation en col·laboració amb l’IRB Insitut de Recerca Biomèdica de Barcelona.

Tots els mamífers produeixen gàmetes. Els òvuls i espermatozoides dels eriçons de mar (al voltant de 700 espècies diferents a tot el món) són similars als nostres i per tant aquests animals han estat estudiats ja al segle XIX com a organismes models en la biologia del desenvolupament. Atès que els seus embrions són fàcils d’observar, poden proporcionar informació valuosa sobre la fertilització i el desenvolupament que s’aplica a tots els organismes, des de les meduses fins als humans.

A més d’utilitzar òvuls d’eriçons de mar i espermatozoides per proporcionar un embrió model per comprendre el desenvolupament en totes les seves formes, aquestes espècies s’utilitzen comunament com a organismes indicadors en els estudis ambientals. Els seus estàndards de desenvolupament estan sent provats per detectar la presència de contaminació de l’aigua per les agències ambientals i fins i tot alguns aquaris públics prenen en compte la salut d’un eriçó de mar adult com un indicador de la qualitat de l’aigua en els seus tancs. Els descobriments d’interrupcions o alteracions del desenvolupament normal en eriçons de mar, per tant, proporcionen una valuosa evidència dels danys relacionats amb la vida en el mar i, en última instància, en els éssers humans.

Durant el taller estarem col·laborant amb un grup d’eriçons de mar. Després d’una adequada introducció, es realitzaran alguns protocols de laboratori per poder fertilitzar diversos lots petits d’òvuls i observar alguns passos de la seva fertilització sota el microscopi. A pesar que la fertilització de l’eriçó de mar pren molt menys temps que en el cas dels mamífers, és d’esperar que es produeixin bretxes de temps entre les diferents etapes, per la qual cosa el taller anirà acompanyat de xerrades i sessions teòriques. En establir el procés del nostre taller com a model de referència per definir la diferència entre fertilització, fertilització in vitro i clonació, abordarem un punt de trobada de referència juxtaposat: el projecte “K-9_topology” de Maja Smrekar: ART_els meus” (2017), en la qual ella i els seus col·laboradors van realitzar una situació in vitro perquè una de les cèl·lules reproductives fos substituïda per una cèl·lula somàtica no humana amb la finalitat de produir una cèl·lula híbrida, conservada en estat congelat com a escultura molecular.

Durada: 24 i 25 d’octubre de 2018. Pot haver-hi una tercera sessió del taller el dia 26, depenent de les condicions climàtiques.
Tutors del taller: Maja Smrekar
Registre: 30 €
Nombre màxim de participants: 10
El taller es desenvoluparà en anglès
Escriu a: laura[at] hangar[dot]org

Eriçons de mar com a organismes model (de reproducció)