Històries de dos. Capítol 4: Passeig i paisatge. Rasmus Nilausen

Lloc: Nogueras Blanchard
Isaac Peral 7
08902 L'Hospitalet de Llobregat
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

NoguerasBlanchard presenta en el seu espai de L’Hospitalet el quart capítol d’Històries de dos. Continuant el programa de comissariat experimental que hem desenvolupat al llarg dels últims anys, aquesta temporada és a càrrec de Joaquín García Martín, fundador de la desapareguda galeria madrilenya garcía | galeria. El cicle presenta una/altra mirada a alguns dels protagonistes d’aquest projecte que va tenir lloc entre els anys 2012 i 2020 al carrer Doctor Fourquet, i proposa relacions entre els artistes i figures i obres literàries.

L’obra de Rasmus Nilausen (Copenhague, 1980) no perd mai de vista la història de la pintura occidental, la qual ha investigat a fons. Tant des d’un punt de vista teòric com tècnic o iconogràfic, Nilausen ha prestat especial atenció a la tradició i als llocs comuns o els topoi dels diferents gèneres pictòrics com a forma de renovació i de posada al dia d’aquest llenguatge fonamental per a l’art a Europa. Tot això ja es va posar de manifest de forma especialment clara en el seu treball sobre la natura morta, pretesament el més humil dels gèneres de la pintura.

Seguint aquesta línia de treball, en aquesta exposició s’ha proposat dur a terme una operació semblant sobre el paisatge: aquest element que passa, literalment, del fons del quadre en el segle XIV a prendre tot el protagonisme durant el XIX. En paral·lel, una nova sensibilitat anirà prenent força en l’acte contemplatiu de l’espectador fins a fer-se amb el protagonisme de la fruïció amb dos nous termes encara vigents avui dia: els conceptes de Bell i Sublim.

Per a aquest estudi, Nilausen ha usat com a guia el llibre de Immanuel Kant de 1764, Observaciones sobre el sentimiento de lo bello y lo sublime, gairebé com un manual que li ha anat donant les pistes i passos a seguir. Pel camí s’ha trobat amb els altres temes que han vingut caracteritzant la seva producció: l’accident, la ironia i l’humor, les vicissituds del llenguatge, el pes de la història o els condicionants del treball de l’artista en l’estudi.

Històries de dos. Capítol 4: Passeig i paisatge. Rasmus Nilausen