Miquel García - El foc i les ferides

Lloc: adn galeria
Mallorca, 205
08036 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

ADN Galeria presenta El foc i les ferides, una exposició individual de l’artista Miquel García que aprofundeix en el concepte de memòria a partir de la revisió d’episodis de la repressió franquista i els seus rastres en l’actualitat.

Alineat amb la microhistòria, que pretén observar els esdeveniments lluny dels grans relats, Miquel García aborda petits fragments del passat des dels quals la història es va ampliant i ampliant fins a revelar un episodi més gran. L’exposició El foc i les ferides pren petits fragments de la història espanyola del segle XX a partir d’obres que, com els mecanismes de la memòria, funcionen mitjançant l’acumulació de capes d’informació que es cobreixen i descobreixen amb alternança.

Un exemple d’això és Exhumació nº1, una vídeo-instal·lació que presenta la llista amb dades de més de 5000 persones soterrades en fosses comunes al País valencià durant el franquisme. Aquesta llista, elaborada a partir de les dades facilitades per l’historiador Vicent Gavarda, ha estat coberta amb una pintura ecològica termosensible de color negre que impedeix la lectura del text a una certa distància i desapareix al contacte de la calor corporal. Només l’aplicació de calor sobre la superfície del document pot fer-lo llegible. Així, els noms dels morts emergeixen de la foscor de l’oblit al contacte de la mà dels vius. Aquest acte gairebé fantasmagòric comporta una noció expandida del document d’arxiu en tant que la interacció es torna imprescindible per a revelar el seu contingut fent de l’espectador un element de l’exposició més. En el vídeo que completa l’obra és activada per membres de la Plataforma de Asociaciones de Familiares de Víctimas del Franquismo de las Fosas Comunes de Paterna.

Miquel García – El foc i les ferides