Teatro Della Terra Alienata / Ecologia, xenofeminisme i imaginació política

18:3020:00 h
Lloc: Santa Mònica
La Rambla, 7
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Screening

A cavall entre la teoria-ficció, la fabulació especulativa, la investigació audiovisual i la dramatúrgia, Teatre Della Terra Alienata imagina un escenari fictici de secessió territorial de la Gran Barrera de Corall (i les zones de captació) del control sobirà de la Commonwealth australiana per a la seva incorporació a l’Arxipèlag de Territoris Alienats del Capitalisme (ATAC). Aquesta ficció geopolítica es presenta com una constel·lació posnacional, porosa, descentralitzada i antinaturalista de tecno-cosmovisions i territoris-cultures que hi ha “fora” del capitalisme.

El projecte aborda la urgència plantejada a l’informe publicat per l’IPCC de l’ONU el 2018, que apunta a la decadència de la Gran Barrera de Corall com a part d’un “problema recargolat” que exigeix ​​accions polítiques radicals, així com nous imaginaris i paradigmes estètics. Aquesta obra proposa la reapropiació, expansió i concatenació de les tecnologies existents de vigilància i gestió mediambiental integrades als cicles de vida de l’escull, així com la presa de les infraestructures extractives existents a la regió. Inspirat pel Manifest Xenofeminista, Teatre Della Terra Alienata transforma aquestes tecnologies en l’arsenal poètic d’un projecte d’emancipació racional i universalista que transcendeix raça, habilitat, posició econòmica o geogràfica.

Teatre Della Terra Alienata va ser el Pavelló d’Austràlia a la XXII Triennale di Milà (Broken Nature: Design Takes on Human Survival) el 2019, on va rebre el Golden Bee Award a la millor contribució internacional. La publicació del llibre homònim per l’editorial Bartlebooth, el 2022, coincideix amb l’adquisició de l’obra per part de la Galeria Nacional de Victòria (Melbourne) per incorporar-la a la col·lecció permanent de Disseny i Arquitectura Contemporanis. El llibre consolida cinc anys de recerca, projectes pedagògics i pràctica creativa de GRANDEZA (Amaia Sánchez-Velasco, Jorge Valiente Oriol & Gonzalo Valiente Oriol) i BAJEZA (Miguel Rodríguez-Casellas), el treball del qual aborda la crisi d’imaginació política des de la crítica institucional . El projecte va ser produït en col·laboració amb sis artistes còmplices (Cigdem Aydemir, Liam Benson, Madison Bycroft, Shoufay Derz, Janet Laurence i Patricia Reed) i es nodreix de converses, investigacions i testimonis de científiques, activistes, grups aborígens, mineres, dissenyadores i pensadores, així com d’acadèmiques i estudiants de les escoles de Disseny, Arquitectura i Ciències Biològiques de la Universitat Tecnològica de Sidney.

La pel·lícula i el llibre de Teatre Della Terra Alienata es presentaran en el marc de l’exposició La irrupció, a Santa Mònica. La projecció de la pel·lícula anirà seguida d’una taula rodona moderada per Antonio Giráldez López i Pablo Ibáñez Ferrera (editors de Bartlebooth), i comptarà amb la presència d’Amaia Sánchez-Velasco i Jorge Valiente Oriol (dues de les autores del projecte), a més de Laura Benítez Valero i altres convidades provinents dels camps de la filosofia i les arts que aprofundiran en les preguntes que planteja el projecte.

Teatro Della Terra Alienata / Ecologia, xenofeminisme i imaginació política