Cicle “Rituals. La nit mística”

18:0017:00 h
Lloc: El Corralito
Calle Sant Leopold 63
08221 Terrassa
Altres

Els dies 1, 2 i 3 de juliol el Corralito CCA presenta el cicle de comissariat “Rituals. La nit mística” a cura de Cecília Coca Peña, David Corral Lamelas i Albert Garcia Baltanas, en el marc de Terrassa Comissariat d’Arts Visuals del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa. 

Rituals. La nit mística

Entenem aquest cicle de comissariat com a ritual en si mateix, a través d’un grup d’investigació que repensi conceptes com la comunitat, la mística o el territori i els imaginaris associats a aquests. La proposta vol ser una eina per recuperar sobirania en les formes de viure aquí i ara. 

No es tractarà de formular grans discursos artístics, sinó de donar a les treballadores culturals la possibilitat de crear espais d’acció que canviïn els valors que les han precaritzat: reprendre els mitjans de producció per generar nous relats, esquerdant els ja establerts.

 

Durant l’any, comptarem amb intervencions de Marc Sempre-Moya, María García Ruiz i Andrea Soto Calderón.

Les primeres intervencions seran els propers 1, 2 i 3 de juliol, dins de la Festa Major de Terrassa, amb l’artista Marc Sempere-Moya.

Marc Sempere-Moya és un artista multidisciplinar format en els camps de la filosofia, la música, el cinema i les arts escèniques, interessat pels límits entre l’individu i el comú. Recentment, ha estrenat als cinemes Canto Cósmico. Niño de Elche, un llargmetratge que ha dirigit al costat de Leire Apellaniz. El 2014 va dirigir la pel·lícula El ball del vetlatori, sobre la importància dels rituals comunitaris. En aquesta mateixa línia, destaquen Memòria (2018), Cos Cosmos (2019), Comunió (2020) i Litúrgia (2022). És fundador del col·lectiu CDG (Compartir Dona Gustet), amb què ha impulsat nombroses iniciatives socials i culturals, paelles populars incloses.

 

La trajectòria vital i artística de Marc Sempere-Moya sempre ha estat marcada per la cerca del Comú. Amb aquest cicle revisem tres pel·lícules de la seva filmografia que ens donaran peu a tematitzar el Comú en tres blocs: política, tradició i art. Tres maneres diferents d’entendre i viure el Comú. A cada pel·lícula seguirà un debat amb el públic assistent i una persona de la ciutat vinculada amb el tema en concret. L’últim dia, el diumenge,  l’artista organitzarà una paella-ritual per a totes les assistents del cicle.

PROGRAMA


Divendres 1 juliol 18h –  Projecció de la pel·lícula “Squat. La ville est à nous!” Un film de Christophe Coello, produït per CP-Productions. Projecció d’aquest film per primera vegada a Espanya.

Durant vuit anys, de 2003 a 2011, Cristophe Coello va filmar des de l’interior les accions de “Miles de viviendas”, un grup barceloní dedicat a ocupar edificis en plena bombolla immobiliària. Una pel·lícula que retrata accions que aixecaven tantes suspicàcies com simpaties però que posa de manifest la situació econòmica i social de la Barcelona actual que a vegades es torna veritablement tràgica. Al film podem veure com s’impliquen en diferents lluites socials, la celebració del Primer de Maig o l’esforç continu per trobar i mantenir el Comú.

Després del film hi haurà un debat obert amb PAH Terrassa i Marc Sempere-Moya.

Dissabte 2 juliol 17h – Projecció de la pel·lícula “Ball del vetlatori” Un film de Marc Sempere-Moya, produït per Promarfi Futuro 2010.

El tradicional “Ball del vetlatori” era un ritual que se celebraba quan moría un nen, com a eina comunitària per ajudar a superar el dol. Després de la mort del seu fill, Tomàs torna al seu poble per a retrobar-se amb els seus i intentar refer la seva vida. El ball de la vetlla, un ritual fúnebre desaparegut, i el poema ”La casa, llaura sí” de l’escriptor valencià Vicent Andrés Estellés, ens ajuden a entendre i acompanyar a Tomás en el viatge del seu duel. Un camí entre la ficció poètica i la realitat documental. Pionera en l’ús de Micromecenatge, la pel·lícula forma part de l’obra transmèdia El ball del vetlatori, que dinamitza el col·lectiu Compartir Dóna Gustet dins del projecte Arròs Movie.

Després del film hi haurà un debat obert amb Marc Gràcia Garcia i Marc Sempere-Moya.


Dissabte 2 juliol 19.30h – Projecció de la pel·lícula “Canto Cósmico. Niño de Elche” Un film de Marc Sempere-Moya, Leire Apellaniz, produït per Señor y Señora, Código Sur.

Premiada a millor direcció pel festival de cinema de Guadalajara (Méxic) 8 nominacions als premis Goya. Amb una perspectiva calidoscòpica, aquest documental s’introdueix a la vida i obra d’un dels artistes més polèmics dels últims anys, Niño de Elche. Les convencions, la tradició i la política han ofegat aquest creador, mentre que l’art ha sigut la manera de superar limitacions i anar més enllà d’aquestes. Què és el flamenc? Qui és Niño de Elche? Dues preguntes. Una resposta: llibertat.

Niño de Elche va ser un nen prodigi a bressol de la comunitat flamenca. En l’adolescència va començar a transgredir el cànon flamenc. Això li va confrontar de manera violenta contra la seva família i els aficionats del cant flamenc fins al dia d’avui. En lluitar per la seva llibertat, va recuperar l’essència del flamenc, que sempre va ser aliena a la rigidesa de l’ortodòxia.

Diumenge 3 de juliol 12h – PAELLA-RITUAL. 

L’últim dia, l’artista generarà una paella-ritual per totes les assistents d’aquest cicle. En l’esdeveniment s’activarà un discurs sobre allò comú pel fet mateix de cuinar, pel ritual d’espera que imposa el temps de cocció.

Què és el ritual al voltant del dinar? Què és la tradició? Com es crea? Quina és la nostra? Per què un arròs ens permetrà aprofundir-hi? La tradició, un terreny tan ric que, com més explora, més preguntes planteja.

 

ASSISTENTS a totes les pel·lícules, gratuït
Assistents només de la paella: 7 euros
Es prega inscripció prèvia
http://entrapol.is/eN37C

Cicle  “Rituals. La nit mística”