GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Albert Serra. Roi Soleil

Lloc: Fundació Antoni Tàpies
Aragó, 255
08007 Barcelona
Preu: De 5.5€ a 7€
Exposició

Albert Serra (Banyoles, 1975) és emblema d’una cinema que es troba bé tant a les sales de cinema com als museus. La seva obra ha esborrat les diferències entre aquestes dues institucions posant en relleu que allò que compta és l’espectador, sovint seduït per atmosferes estranyes i actors sortits de l’entorn més immediat de l’autor. La seva presència no s’ha limitat als festivals de cinema, sinó que en els darrers anys ha participat a Documenta 13 amb Els tres porquets, al Pavelló català de la Biennal de Venècia amb Singularitat i en una producció, titulada Liberté, al Volksbüehne de Berlin.

Roi Soleil ( 2017), una obra emparentada amb la pel·lícula La mort de Louis XIV(2016), es presentarà a la Fundació Antoni Tàpies. Tal com va dir el crític Olaf Möller, Albert Serra hi aconsegueix fondre la performance i la instal·lació fins a crear una “bèstia minimalista” banyada en llum de neó vermella. Les imatges de Roi Soleil van ser enregistrades l’any 2017 a la Galeria Graça Brandão (Lisboa) on Lluís Serrat fa el paper que Jean-Pierre Léaud va fer a la película homònima. En paraules d’Albert Serra, davant dels visitants d’una galeria d’art, un actor escenifica la lenta agonia del monarca francès Lluís XIV, fins a la seva mort, en un desafiament físic i psicològic de notable complexitat.

Roi Soleil és una reflexió sobre el significat visual del rostre de l’actor i el profund misteri que hi ha darrere de tota interpretació genuïna. Les tres dimensions essencials d’aquest cos moribund, la persona, l’actor (la persona vana que és conscient de ser filmada) i el personatge, són qüestionats i fusionats amb sensualitat i innocència”.

Aquest projecte es presenta a la Fundació Antoni Tàpies amb el suport i la col·laboració d’Albert Serra i Montse Triola.

Albert Serra. Roi Soleil