STUDIES IN PUSSY'ISM

Lloc:
Jonqueres, 10 08003 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

La galeria Miguel Marcos presenta la tercera mostra individual de Kristinn Nicolai: Studies in pussy’ism, on l’artista islandès (Reykjavik, 1964) ofereix la creació dels seus treballs més recents, tornant a reprendre el fil conductor del seu primera exposició a París, a principis dels anys 80: Hommage à Mishima.

Conceptual i místic, poètic i provocador, l’artista busca representar la natura en la forma més íntima, sempre relacionada amb la dona. Un fort contingut eròtic es copsa d’immediat a la seva obra, on queda el reflex persistent de les seves pròpies obsessions, desitjos i elucubracions, en un context on la confluència de les possibilitats artístiques de la bellesa i la lletjor és interminable, és eterna.

Dins una atmosfera on predomina el negre, expressió de misteri sublim i perversió extrema, l’artista envolta les seves figures amb una altra gamma de colors estridents i agressius, destacant el porpra cardenalici en contrast evident amb la carnalitat representada. Els seus rostres de dona, de llavis considerablement voluptuosos, i pronunciats, reflecteixen en realitat aquest “somriure vertical” exclusivament femení, en base a connotacions meramentlibidinoses.

Per a Nicolai, el cos de la dona no és només font d’inspiració, sinó d’estudi i anàlisi constant, partint de la perspectiva física al simbolisme que representa la dona a l’inici de la vida. Amb precisos traços de pinzell, malgrat la seva aparença abstracta, l’ull de l’artista indaga al cos que contempla. Continua havent gosadia en el seu plantejament estètic, insolència en la seva temàtica, allunyant-se de qualsevol arbitrarietat, per centrar la mirada en figures pertorbadores, que produeixen alhora atracció i rebuig,  un curiós sentiment on predomina la bellesa del buit i el no-res, un estat d’ànim.

Amb un excel·lent domini del dibuix que es pot apreciar en els fons d’algunes de les seves obres, Nicolai planteja veladament construccions arquitectòniques que representen espais urbans, opressius i confinats, que permeten plasmar la figura humana, especialment la de l’home, en una mida antinatural i desproporcionada amb la finalitat de crear entorns suggeridors i incòmodes, atractius i repulsius alhora.

Kristinn Nicolai viu i treballa entre Pequín, París, Madrid i Reykjavík. Va començar la seva formació artística  de molt jove a l’estudi del seu oncle, el pintor Oddur Steinthórsson. Des de 1978 ha exposat regularment a museus i galeries com el National Museum Kjarvalsstadir (Reykjavik), Liliane François (Paris), Furu-Koga Gallery (Tòquio), ID Galerie (Dusseldorf), Galeria Bárcena i Cía (Madrid), Elion Gallery (Pequín ) o, recentment, a la Gallery Richard, de Nova York.

STUDIES IN PUSSY’ISM