opening: Daniel de la Barra, esto no es un paisaje

17:0021:00 h
Lloc: Homesession
Creu Dels Molers, 15
08004 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

ESTO NO ES UN PAISAJE

Daniel De La Barra

opening 28/07/2020

17-21h *entrada per grups de 4 persones

 

L’artista presenta un acostament al seu projecte “Això no és un paisatge” en el qual ha estat treballant durant la seva residència en Homesession i que finalitzarà al gener 2021.

“Aquesta revisió se centra en acostar-nos un graó, des d’una mirada crítica i un viatge incert, a la producció cultural del paisatge, dels seus elements i de la seva memòria; com un espai on l’energia i la justícia ambiental, els drets i el realisme especulatiu de la imatge es troben, coal·licionen, cremen; proposant noves maneres d’alliberar la mirada al paisatge, partint des de la cultura o culte de la imatge i símbols com com a ombres que obliden, estratègies de control i vertigen. Descomponent la postal del paisatge per a reavivar records intolerables, des dels processos evangelitzadors o romàntics, capitalistes , independentizadors o digitals.

Aquesta expedició fictícia es desenvolupa a partir un quadern de viatges carregat d’esbossos de les zones mineres d’or de la Pampa i Camanti simulant el paper de l’artista viatger a Amèrica Llatina durant els segles XVIII i XIX; i d’una sèrie de cartes filmades. Es descompon la mirada de la poesia i la pintura del paisatge romàntic per a revelar amb els seus propis processos, composicions i elements, la imatge encoberta resultant darrere de la postal de propaganda que injecten el mètode de dissolució, explotació i invasió del transfronterer, adaptant-lo a les necessitats cognitives del capitalisme colonial.

En aquest sentit es crea un dispositiu híbrid entre l’espai institucional que construeix el relat oficial de la mirada al paisatge exòtic, idíl·lic i sublim, amb l’escenari d’un prostibar. Particularment un que vaig aconseguir fotografiar en La Pampa (Mare de Déu) anomenat “Infern”. Els prostibares s’estenen per tota la carretera interoceànica que comunica l’amazona del Perú i el Brasil. La interoceànica s’edifica com a corredor miner, travessant totes els campaments disposats entre l’amazones peruà i brasilè. Les obres van començar en 2005 sota contracte de Odebretch i, des de llavors, va facilitar el brot de l’anomenada tercera febre de l’or, multiplicant les invasions d’àrees protegides i campaments miners en tota la zona en facilitar el transport de mercaderia i combustible. En aquests prostíbuls il·legals és on es concentren la major quantitat de màfies de narcotràfic, tracta de menors, prostitució il·legal i violacions de drets; com a resultat de la mineria, que després es renta a través de les refineries de Metalor (Suïssa) i Texas C.O. (els EUA), per a servir a les reserves federals dels països rics, la joieria i la indústria tecnològica.”

Daniel de la Barra

Daniel De La Barra (Lima, Perú.1992) Es mou entre la pintura, la instal·lació i la intervenció pública, centrant el seu treball  en l’antropologia urbana, la memòria històrica i la  identitat de les societats dins de l’homogeneïtzació de l’espai públic i la imposició jeràrquica de poders de dominació en el marc del capitalisme colonial.
Comença els seus estudis en 2012 l’Escola d’Art Contemporani Corrent Alterna (Lima,el Perú) fins a 2014 que es trasllada a Madrid a continuar els seus estudis de pintura.En 2017 és acceptat com a artista resident en L’Escocesa Fabrica de creaciò (Barcelona),  on roman fins al 2020.

opening: Daniel de la Barra, esto no es un paisaje