GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Línies de fuga. Seminari de lectura sobre història, estètica i política de l'art

17:0019:00 h
Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Seminari

Aquest seminari de lectura proposa un recorregut sintètic a través del darrer segle de debats al voltant de la història, l’estètica i la política de l’art, amb el rerefons de la relació entre aquestes discussions i els avatars socials i polítics contemporanis. Cronològicament, el seminari comença amb la irrupció dels debats sobre la pràctica de l’art i la cultura en l’Europa d’entreguerres. Des d’una perspectiva crítica, s’analitzen les aportacions a la teoria i la historiografia de l’art que han fet el marxisme, la psicoanàlisi, la sociologia i la història social, l’estructuralisme i el postestructuralisme, el postmodernisme crític i el feminisme.

El seminari, però, no sempre obeeix al criteri de continuïtat històrica de les matèries tractades, sinó que les sessions s’organitzen temàticament i de manera independent. Tot i així, durant el desenvolupament del seminari es generaran ressonàncies per acumulació. Per posar-ne un exemple, l’èmfasi que es va posar en les teories sobre la producció de subjectivitat a partir de les ruptures epistemològiques del Maig del 68 ens portarà a observar retroactivament que les tesis de Walter Benjamin sobre la reproductibilitat tècnica de l’obra d’art contenen, de manera latent, una teoria materialista de la construcció del subjecte-espectador.

Les sessions tindran una durada de dues hores. Constaran d’una exposició inicial d’entre 20 i 40 minuts i un debat posterior amb els assistents. Naturalment, per a participar en cada una de les sessions serà obligatòria la lectura prèvia dels textos.

En aquesta primera part del seminari, composta per set sessions, llegirem textos dels autors següents: Theodor W. Adorno, Walter Benjamin, Pierre Bourdieu, Bertolt Brecht, Benjamin H. D. Buchloh, Peter Burger, T. J. Clark, Douglas Crimp, Guy Debord, Rosalyn Deutsche, Hal Foster, Néstor García Canclini, Clement Greenberg, Félix Guattari, Brian Holmes, Fredric Jameson, John Jordan, Christina Kiaer, Rosalind E. Krauss, Kate Linker, Lucy Lippard, Ana Longoni, Oscar Masotta, Laura Mulvey, Linda Nochlin, Craig Owens, Griselda Pollock, Gerald Raunig, Martha Rosler, Allan Sekula, Jaime Vindel i Ana Vidal.

En el marc d’“Imaginació política i crítica de les institucions” del Programa d’Estudis Independents del MACBA.

Inscripció gratuïta. 10 places adjudicades a través de convocatòria oberta enviant una carta de motivació a docenciapei@macba.cat abans del 10 de setembre.