GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Desuniversalitzar el món - Seminari PEI Obert

16:0021:00 h
Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Seminari

Els llegats del colonialisme continuen afectant la societat contemporània en múltiples aspectes. Com una conseqüència colonial, la paraula continua sent avui una propietat privatitzada per la blanquitud. La paraula i la raó s’han regit per les epistemologies occidentals de persones blanques, i en aquest sentit els discursos i les pràctiques estan marcats d’una manera violenta pel seu racisme universalitzador. Per aquest motiu calen espais de dissidència i de resistència en què la paraula i la veu pertanyin a persones no-blanques i a epistemologies considerades “altres” que, tot i ser ancestrals, han estat sistemàticament silenciades per la violència colonial.

“Desuniversalitzar el món” busca produir espais de reflexió respecte al moment actual, en què els discursos i les crítiques descolonials, antiracistes i anticolonials han irromput en els espais activistes i del pensament crític per violentar les maneres i els sentits establerts per Occident i les seves institucions. Aquests discursos apel·len a canviar les formes de conèixer basades en la racionalitat que va importar el projecte colonial de la modernitat europea i que van ser imposades per mitjà d’una configuració estratificada i extractiva del món. Però l’emergència actual de resistències polítiques i vitals no significa que la racionalitat occidental s’hagi reduït. Al contrari, la seva violència es fa present cada dia a través de sistemes fronterers, legals, culturals i afectius. Una violència que continua present en les polítiques del desig, en la validació dels cossos i també en les lògiques de l’espoliació i l’extractivisme que s’organitzen jeràrquicament de nord a sud, ja en termes de recursos naturals, com a força de treball humana i no humana o com a formes de pensament i vida.

Seria ingenu pensar que des d’unes institucions blanques, colonials i practicants del saqueig com ara els museus es puguin revertir els fonaments culturals que donen base i sustentació a la seva existència. Aquesta trobada no busca revertir sinó resistir i guarir, obrir esquerdes en aquestes epistemologies dels blancs que tracen agendes i maneres de fixar els sabers. Es tracta d’oferir pràctiques que perforin les lògiques modernes i colonials de l’heteropatriarcat capitalista i racista.

Aquesta trobada aplega veus de pensadores, artistes i col·lectius que, des de diversos contextos i moments històrics i a través de múltiples metodologies, treballen per la producció d’esquerdes en els relats colonials i racistes. Aquest PEI Obert busca expandir les possibilitats del fet de qüestionar l’eurocentrisme, per afavorir maneres no universalitzadores de pensar el món. Es tracta de donar lloc a subjectivitats i desitjos que desafien la norma colonial de la raó europea i del regne d’Espanya, i generar pràctiques, discursos, accions polítiques i afectes per guarir col·lectivament les ferides colonials que continuen obertes.

Inscripció: amb inscripció prèvia. Aforament limitat.

Desuniversalitzar el món – Seminari PEI Obert