GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

JOÃO FIADEIRO Anatomía de una decisión: una introducción a la Composición en Tiempo Real (para gestores y agentes culturales)

18:0021:00 h
Lloc: La Caldera
eugeni d'ors 12
08028 barcelona
Preu: 25€
Taller

Formo part de la generació d’artistes que va sorgir a finals dels 80 a Portugal i va originar la Nova Dansa portuguesa. Les meves obres naveguen entre disciplines (performance, dansa, teatre), contextos (teatres, museus o in situ) i formats (coreografia, esdeveniments o conferències). Paral·lelament al meu treball com a intèrpret, coreògraf i director artístic, a la dècada dels 90 vaig practicar i vaig estudiar intensament ‘contact-improvisation’, estudi que em va portar a sistematizar la meva pròpia investigació sobre la improvisació, a la qual vaig anomenar ‘Composició en Temps Real’, una eina teorico-pràctica que recolza la creació la decisió i la col·laboració i que actualment sosté tota la meva activitat com a artista, investigador i educador.
______
La ‘Composició en Temps Real’ és una eina teòrico-pràctica que estudia, problematitza i sistematitza l’experiència de la improvisació i la composició en l’art, per reflexionar sobre qüestions transversals i més àmplies com la presa de decisions, la col·laboració o la relació.
No és fàcil reunir (i mantenir) pràctiques comuns que incloguin a tots i, al mateix temps, respectin la singularitat. És com si estiguéssim atrapats entre la necessitat absoluta de resistir a qualsevol tipus de poder (explícit o implícit) però a el mateix temps (la majoria de les vegades), quan tractem d’escoltar l’altre, en realitat no estem escoltant … estem comparant les seves respostes amb les que ja tenim.

‘Composició en Temps Real’ proposa una pràctica en la qual entrenem “no saber” junts i vam experimentar formes de trobada i relació que no són ni complementàries (normalment condueixen a la submissió) ni simètriques (normalment condueixen a la competència) sinó recíproques (que tenen més oportunitats de conduir a la col·laboració).
L’estratègia que ofereix ‘Composició en Temps Real’ implica un canvi de paradigma en la nostra forma habitual d’operar: en lloc d’actuar per arribar a una meta preestablerta, actuem per mantenir la metaestabilidad de sistema / situació amb què estem bregant. D’aquesta manera no hi ha raó per imposar el punt de vista de ningú. D’aquesta manera, el “jo” es converteix en mediador i no en autor. D’aquesta manera ens tornem més sensibles al que l’esdeveniment està demanant. D’aquesta manera ens convertim en esdeveniment.

______
Facebook

JOÃO FIADEIRO Anatomía de una decisión: una introducción a la Composición en Tiempo Real (para gestores y agentes culturales)