Carlos Pazos - Interrogants suspesos o Déjà vu?

Lloc: adn galeria
Mallorca, 205
08036 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

ADN Galeria celebra el 50 aniversari com a artista de Carlos Pazos (Barcelona, 1949) amb una exposició individual que rememora el seu recorregut vital com a artista.

  • Artista inclassificable per excel·lència, reconegut amb el Premio Nacional de Artes Plásticas en 2004, la seva trajectòria professional estableix un recorregut per diversos llocs, entre ells Barcelona, Colliure, Nova York i París.
  • L’exposició Interrogants suspesos o Déjà vu? traça un camí unint en ziga zaga passat i present. No es tracta d’una retrospectiva, sinó d’un anar i venir per moments decisius, tant de la seva vida com dels seus dubtes. Una exposició construïda per evocacions, amb treballs del present i balbucejos inicials, en un exercici de recuperació en el qual es proposen peces que van poder ser.
  • El 14 de març, dia de la inauguració, l’artista presentarà el seu darrer llibre “Filigranas y Mamporros” acompanyat per l’escriptor Jordi Puntí.

Interrogants suspesos o Déjà vu? es la segona exposició individual de Carlos Pazos en ADN Galeria.

Carlos Pazos es un artista pop sense ortodòxia, que s’inscriu en una tradició d’art objectual. Guardonat amb el Premio Nacional de Artes Plásticas en 2004, ha sabut desenvolupar una carrera en solitari al marge dels corrents predominants en l’art espanyol de la segona meitat del segle XX. Sempre marcat pel desig de diferenciar-se, per les ànsies de ruptura no només amb el passat pròxim sinó també amb l’esperit de la seva pròpia època, Pazos ha creat una obra inclassificable que gira al voltant de l’autoficció, la malenconia activa i l’erudició de la cultura pop.

A mig camí entre estrella del rock i dandi de club nocturn, el jove Carlos Pazos va optar per prendre la direcció contrària, buscant en l’art una forma de dedicació al que és inútil. L’art de Carlos Pazos és el de crear personatges que ell mateix encarna. Personatges que viuen en escenaris literaris o cinematogràfics amb els quals l’artista s’allibera de la seva pròpia existència i es permet experimentar, encara que només sigui per uns moments, vivint altres vides. Són petites històries fragmentades que s’acumulen en un flux temporal indefinit i que fan de l’experiència anònima un relat col·lectiu.

El seu caràcter multidisciplinari, aliè als límits entre alta i baixa cultura, qüestiona les idees preconcebudes sobre el bon gust i busca la complicitat de l’espectador que es situa enfront de la peça sense la necessitat de construir discursos teòrics.

Moltes de les obres que aquí es presenten ens mostren a l’autor com a col·leccionista, com a recol·lector dels objectes en desús que s’acumulen en els mercats de segona mà. L’artista rescata aquests objectes i els ofereix una segona vida com atrezzo per algun dels seus personatges ficticis. Objectes de la cultura pop que ens remeten a la nostàlgia d’un passat no viscut o que vam perdre en la infància. Creant un clima emocional a partir de la minuciosa presentació d’objectes, l’obra de Carlos Pazos ens parla de la fugacitat de el temps i de la vida.

En aquesta exposició, en què es fuig de la cronologia, es mostren obres de diferents èpoques i temàtiques que evidencien el caràcter circular i obert de l’obra de Pazos. Vídeos, fotografies, peces climàtiques i objectes rememoren el recorregut de l’artista en els darrers 50 anys. Un camí que l’ha portat a treballar i exposar en importants centres culturals a Barcelona, Madrid, París, Nova York, Brussel·les i l’Havana.

Carlos Pazos – Interrogants suspesos o Déjà vu?