El més simple, és el més difícil de fer

La intervenció de l’artista brasiler Laercio Redondo (Paranavaí, 1967), Lo más sencillo, es lo más difícil de hacer, explora l’Història i les seves múltiples narratives. L’objectiu és crear un diàleg amb l’espai, plantejant qüestions de memoria i esborranys en el temps, especialment en relació a la seva construcció i posterior reconstrució.

Per a Redondo, les fites arquitectònics com el Pavelló no només  tenen una història, sino que també  diuen una història. Són esencialment dispositius narratives que serveixen al seu temps (i a la ideologia dominant) destacant certs aspetes de la història al temps que miniminitza altres. Per això, l’intervenció al Pavelló és subtil: cerca produir alteracions gairebé invisibles a l’espai que magnifiquen aquests esborranys.

L’nterès per Mies van der Rohe forma part de la investigació artística a llarga durada de Redondo en relació al Modernisme Internacional i el Modernisme Brasiler, com s’ha vist en obres anteriors entre els quals es troben The Glass House (2008), Memory from Brasilia (2012), Façade (2014) i Detour (2015). L’amplia selecció de medis artístics en l seu diàleg amb la estructura física i simbòlica del Pavelló és també una picada d’ullet al trop Modernista d’entelar els límits entre pintura, escultura, diseny i arquitectura.

El més simple, és el més difícil de fer