Ex-Libris: Jardí Interior. Tinta Fina a la Biblioteca Joan Miró

Lloc: Biblioteca Joan Miró
Carrer de Vilamarí, 61
08015 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Jardí Interior: un projecte de Tinta Fina a la Biblioteca Joan Miró

Dilluns i divendres: 15:30 h a 20:00 h
Dimarts, dimecres i dijous excepte 7 desembre: 09:30 h a 13:30h i 15:30 h a 20h
Dissabte: 10.00 h a 14.00 h

L’artista Tinta Fina ha estat seleccionada per realitzar una residència artística en una de les biblioteques de Barcelona en el marc del programa Ex-Libris de Homesession. Aquest programa, en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, pretén transformar les biblioteques públiques en espais de creació contemporània.
Durant la seva residència, l’artista ha desenvolupat el projecte “Jardí Interior”.

El “Jardí Interior” és un ecosistema en forma de cadena de confessions i vivències compartides. Una cadena tròfica d’igual a igual, entre els continguts de la biblioteca i els usuaris que hi estan vinculats. La proposta consisteix en efecte en generar un conjunt de senyals gràfics i situar-les entre els llibres de la biblioteca. Aquests senyals en forma d’il·lustracions expandides, fan referència a un record o vivència personal, que un lector anònim relaciona amb un llibre concret.

Són moltes les persones que atorguen a un llibre, o al fragment concret d’un llibre, un sentit i una importància especial, fins a tal punt que alguns el converteixen en fetitxe: es tracta de lectures amb les quals han establert un vincle privilegiat, i a la que hi associen una sensació, memòria o experiència íntima. Amb “Jardí Interior” les vivències individuals de les lectores esdevenen punts de referència en forma de dispositius gràfics. Aquests s’ubiquen entre els llibres de la biblioteca, per tal que altres persones els puguin trobar i consultar.

El projecte funciona en forma de cadena d’històries. Les lectures, amb les quals les lectores han teixit una relació singular i que són disponibles a la biblioteca, en són el punt d’inici. Entre els mateixos llibres s’hi afegeixen les il·lustracions generades per Tinta Fina, que representen les experiències personals d’aquestes lectores, generant així un entramat de relats íntims.

Aquestes narracions, arrelades a les lectures que ofereix el centre, formen al seu torn una memòria emocional, que es comparteix amb les persones que visiten la biblioteca i descobreixen aquests senyals entre els llibres. Els vincles amb els llibres produeixen així connexions interpersonals d’una manera aleatòria: l’atzar relatiu a les consultes i préstecs de llibres. El projecte navega doncs de l’experiencia individual de la lectura a la construcció d’una comunitat d’evocacions.

La biblioteca Joan Miró acollirà la instal·lació “Jardí Interior”. Per a fer-ho possible ha estat necessària la col·laboració de persones lectores i diversos clubs de lectura i entitats que han volgut reunir-se amb l’artista per a compartir imatges, records i històries personals.

 

“Jardí Interior” és un projecte de Tinta Fina (Nuria Inés) impulsat per Homesession en el marc del seu programa Ex-Libris en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona i desenvolupat a les biblioteques Joan Miró (Eixample) i Francesc Boix (Poble-sec), i La Capella, amb els clubs de lectura i les entitats TraCE (Associació Catalana de Traumàtics Cranioencefàlics i Dany Cerebral) i I Biscotti.

Ex-Libris: Jardí Interior. Tinta Fina a la Biblioteca Joan Miró