GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Exposició Marentus’’ La Glándula de Cera, alfonso borragán. Galeria La Place.

Lloc: LA PLACE
Basses de Sant Pere, 10B
08003 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

La Galeria La Place en col·laboració amb la Fundació FoodCultura presenten l’acció col·lectiva i l’exposició Marentus’’ de l’artista alfonso borragán.

Marentus” (panal en llatí) és un panal òptic elaborat per alfonso borragán. Durant 20 mesos, el material fotosensible ubicat en el seu interior ha estat constantment interferit per la vida i la intervenció de les abelles, obtenint una imatge analògica produïda durant una llarga exposició de quasi dos anys. Les abelles necessiten protegir el panal de la llum, segellant amb cera les lents. Simultàniament, la càmera la necessita en el seu procés de producció d’imatge.

Paral·lelament, s’ha produït un altre procés biològic, la producció de mel y cera per part de les abelles obreres.
La importància cul¬tural de la mel és inabastable, ja que es tracta d’una substància que constitueix un excel·lent conservant natural altament perdurable a la que s’atribuïen propietats màgiques. Es tracta d’una història molt antiga i heretada a Occident: de les tradicions paganes al cristianisme, i de la bruixeria al neopaganisme.
La cera, per altra banda, és el material de lo profà, de la còpia. Aquesta s’usava per a obtenir motlles de les cares per a reproduir múltiples còpies. Es podria dir, que la cera és un estadi proto-fotogràfic.

El resultat d‘aquest doble procés de caràcter alquímic és una imatge que es troba a l’interior del panal òptic, inaccessible rere la cera i la mel.

L’acció consistirà en una ingesta col·lectiva on les persones assistents extrauran i menjaran la mel directament del panal òptic ja sense abelles.

La ingesta de mel és la única forma d’extraure el negatiu del seu interior. L’acció es durà a terme a l’impremta tipogràfica L’Automàtica convertida en un espai inactínic per a protegir la imatge durant el seu revelat.

Coincidint amb l’acció, la Galeria La Place i l’espai FoodCultura Satellite Boqueria acolliran dues exposicions amb els materials produïts durant l’acció. La Galeria La Place acollirà tot allò relacionat amb la cera i la producció de la imatge. A l’espai FoodCultura Satellite Boqueria es podrà veure tot allò relacionat amb la mel. Aquesta obra és part del projecte que alfonso borragán està desenvolupant per a BeeHave, una iniciativa de la Fundació Joan Miró de Barcelona.

L’artista manifesta en aquest treball el seu interès per lo biològic, lo dinàmic i lo mutable, de manera que lo processual i lo efímer s’imposin sobre qualsevol evidència objectual. A la vegada, explora els límits de la fotografia i crea experiències per a compartir sota el signe de la celebració col·lectiva, l’esdeveniment o l’acció ritual, en aquest cas, al voltant de la mel. www.alfonsoborragan.com

Horari: Dimarts a Dissabte de 17h-20h o amb cita previa Anne +34654040308)

Exposició Marentus’’ La Glándula de Cera, alfonso borragán. Galeria La Place.