GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

"Formal exercise" de David Mutiloa

Lloc: Blueproject Foundation
Princesa, 57
08003 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

La Blueproject Foundation presenta Formal Exercise, la tercera exposició del programa de residències 2015 a càrrec de David Mutiloa. La proposta parteix d’una sèrie de dissenys que Ettore Sottsass esbossava originàriament en un catàleg de 1979. En ell, Sottsass reflexionava al voltant de la seva intenció de recuperar les experiències aportades pel disseny radical italià en les dècades anteriors, fer balanç d’elles i adoptar nous camps de maniobra per a l’exercici de la crítica des del camp específic del disseny. No obstant això, al final de la seva reflexió Sottsass també exposava cert dubte, la possibilitat que tot funcionés d’una manera diferent al que ell estava pressuposant.

David Mutiloa analitza el treball de Sottsass dels anys 80, com si, de manera ingènua o naïf, en lloc de reactivar aquesta capacitat crítica, hagués aconseguit justament el contrari, alimentar la pròpia maquinària econòmica amb nous objectes, textures i ornaments. Així mateix, entén aquella època com un punt d’inflexió en el qual la Modernitat comença a dissoldre’s, quan la cara feliç de la utopia creativa comença a bolcar-se en desesperació i impotència, en presa de consciència que la història és història d’automatismes irreversibles.

Formal Exercise presenta una sèrie d’objectes construïts a partir d’aquests fragments. A través de la seva proposta, Mutiloa tracta de recuperar els dissenys de Sottsass i, sotmetent-los a un procés d’abstracció, d’una manera críptica i descontextualitzada, situar-se entre la reactivació de cert component crític del seu programa polític i la seva banalització o fracàs en la seva transformació en una sèrie de volums abstractes i estils caducs en un espai expositiu.

“Formal exercise” de David Mutiloa