GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

FRANCESC TORRES. LA CAMPANA HERMÈTICA. ESPAI PER A UNA ANTROPOLOGIA INTRANSFERIBLE

11:0019:00 h
Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Exposició

En el marc de les pràctiques artístiques contemporànies, el treball de Francesc Torres(Barcelona, 1948) es troba a mig camí entre les propostes d’aquells artistes que a mitjans dels anys seixanta es van decantar per la crítica institucional i les d’aquells que, a la dècada dels vuitanta, van intentar fugir del mercat de l’art fent obres que només eren viables dins de l’espai del museu. Torres va ser un dels impulsors de la tipologia artística de la instal·lació multimèdia, precisament en un moment en què l’expressionisme i la nova pintura salvatge constituïen els corrents dominants. Les instal·lacions de Francesc Torres reflexionen de manera crítica sobre el poder, la política, la violència, la memòria i la cultura del nostre temps.

Les Wunderkammer o gabinets de meravelles que van sorgir a l’Europa del segle XVI reunien, al costat d’antiguitats i objectes artístics, objectes excepcionals de la més variada naturalesa, com fòssils, coralls, rareses exòtiques, armes, esferes armil·lars, etc. Aquests artefactes pretenien reflectir tant el poder econòmic com el coneixement acumulat dels seus propietaris i, amb el pas dels anys, van esdevenir «càpsules de temps» del moment en què s’havien creat. El principi d’acumulació més o menys sistematitzada d’aquell període ens acosta a La campana hermètica de Francesc Torres: una Wunderkammer sui generis que és també acumulació de capes de sediments, jaciment arqueològic, magatzem, arxiu, cervell… Torres parla de la campanya arqueològica que ha dut a terme, en complicitat amb el MACBA, per rescatar del seu arxiu –i de la seva memòria– aquells objectes i documents que ha conservat durant anys, rigorosament ordenats, sense revisar. En obrir caixes i carpetes del seu arxiu personal han aflorat, per a sorpresa de l’artista, els antecedents dels temes que Torres ha anat abordant i desgranant en la seva producció artística fins a l’actualitat.

El potencial simbòlic i la capacitat d’originar pensament abstracte de la majoria dels objectes, joguines i imatges que el visitant trobarà en aquesta «campana hermètica» han donat lloc a les creacions més crítiques, agudes i intel·ligents de la trajectòria artística de Francesc Torres.

Antònia Maria Perelló

FRANCESC TORRES. LA CAMPANA HERMÈTICA. ESPAI PER A UNA ANTROPOLOGIA INTRANSFERIBLE