Degut a la situació actual la programació a GRAF s'ha vist afectada. A la fase 1 de la desescalada alguns dels espais ja es poden visitar amb cita prèvia! Consulteu els seus web i xarxes socials per més informació.

I Came From There / Firas Shehadeh - Espai Cub

Lloc: La Capella
Hospital, 56
08001 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

“D’on ets?” és una pregunta senzilla. Una pregunta frontal, la resposta de la qual hauria de sintetitzar i sostenir –si més no, això espera l’emissor– una idea concisa sobre la identitat, l’origen i la pertinença del receptor. El context de la pregunta pot ser molt ampli i divers (un inici de relació afectiva, un document oficial, un sistema de control, una estadística, una classe d’idiomes, etc.). En tots els casos sembla que la resposta també hauria de ser senzilla. Sóc d’aquí, sóc d’allà, aquest és el meu origen, pertanyo a aquest lloc. Malgrat tot, aquesta resposta no sempre és fàcil. Fins i tot pot ser impossible de respondre.

La pràctica artística de Firas Shehadeh (Amman, Jordània, 1988) suposa un intent constant d’oferir respostes possibles a aquesta pregunta recurrent. Respostes que, en el seu cas, posen en joc tots els condicionants contextuals, històrics i vivencials que defineixen la seva identitat com a refugiat palestí. D’una banda, una història sociopolítica marcada pel colonialisme, els conflictes bèl•lics i l’alienació; de l’altra, un present que el duu a utilitzar els àmbits relacionals de l’art com a sistemes de reivindicació emocional d’una pertinença complexa. Un doble registre –l’oficial i el personal– que ideològicament li permet qüestionar el relat històric dominant i apostar formalment per un tipus d’experiència sensorial, directa i compartida. Al cap i a la fi, un equilibri precís que, malgrat la reivindicació política que destil•la la seva obra, al mateix temps el distancia de les posicions habituals de l’art activista.

Amb I came from there (Vaig venir d’allà), Firas Shehadeh assaja una resposta escenogràfica i gairebé performativa. Una construcció ambiental en què l’artista incorpora registres diversos (text, llum, so, etc.) amb l’objectiu de transmetre a l’espectador la sensació d’intensitat i complexitat derivada de l’intent de definir la seva identitat. Per això parteix d’un poema de Sargon Boulus (1944-2007) en què el poeta iraquià exhibeix amb cruesa les seqüeles físiques i psicològiques de la guerra a través del relat d’una trobada entre dos amics en un lloc inhòspit. Una apropiació literària que intensifica la importància del llenguatge i del text en l’obra de Shehadeh i que, des de l’espai expositiu, convida a la transmissió d’un missatge específic: la descripció emocional d’un “allà” difús, convuls i desdibuixat. Un missatge que interpel•la directament l’espectador i el situa en un diàleg obert entre la peça i la seva pròpia pertinença.

I came from there aposta per un tipus d’experiència individualitzada i particular. A l’interior obscur i tancat de l’Espai Cub, un neó lluminós mostra una frase en àrab: el títol de l’exposició i del poema de Boulus. Una peça d’herència minimalista que Shehadeh combina amb una banda sonora envolupant elaborada mitjançant registres de camp pertanyents a diferents contextos bèl•lics, com l’última invasió d’Israel a Gaza el 2014 i la invasió estatunidenca a l’Iraq el 2003. Una recopilació de situacions i esdeveniments que donen testimoni directe de la inestabilitat territorial i política del conflicte entre Palestina i Israel en particular, i del món àrab en general.

Segons la condició del visitant, I came from there genera múltiples capes d’interpretació a través d’un marc de recepció proper, fins i tot, a la litúrgia religiosa –d’aquí ve la seva arrel performativa. Òbviament l’espectador arabòfon accedeix de manera immediata al missatge del neó i es converteix –d’entrada– en un codi incomprensible per als qui no parlem l’idioma. No obstant això, Shehadeh complementa la seva instal•lació a l’Espai Cub mitjançant el disseny d’un pòster amb el poema complet de Boulus en quatre idiomes (àrab, català, castellà i anglès).

En definitiva, I came from there és la resposta més precisa que Firas Shehadeh troba a la pregunta “D’on ets?”. Una manera de dur a l’espai expositiu l’únic argument que ell pot donar: “Sóc d’allà on em porta tota una història política, social i econòmica”.