GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

IGNASI DE SOLÀ-MORALES

19:0021:00 h
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge
La Rambla, 99
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

La polièdrica figura de l’arquitecte Ignasi de Solà-Morales (Barcelona, 1942 – Àmsterdam, 2001) reuneix els trets més significatius d’una certa manera d’entendre l’arquitectura, estretament vinculada a la ciutat de Barcelona, al seu patrimoni i al seu projecte de modernització. A través de la seva tasca modernitzadora en làmbit de la història, la teoria i la pràctica de l’arquitectura, de l’enfortiment d’una pedagogia acadèmica en permanent reformulació i de la seva vocació de servei públic, Solà-Morales és un personatge fonamental per a compendre l’evolució d’aquesta ciutat a la segona meitat del segle xx.

Ignasi de Solà-Morales va desplegar una activitat decisiva per a la necessària revisió de la funció social de l’arquitecte, dotant-lo d’una renovada conciència crítica. La seva presència com a catalitzador de sensibilitats diverses i posicions dispars, van convertir-lo en un referent internacional per a compendre el complex equilibri entre la creació arquitectònica i els valors de la cultura cívica.

A través de la seva formació com a filòsof i del seu interès per la semiòtica, Solà-Morales va plantejar la construcció d’una terminologia específica per a pensar i, sobre tot, parlar d’arquitectura amb un llenguatge que transcendís els límits disciplinars i la vinculés als corrents de pensament més suggerents del seu temps. Així, molts dels seus conceptes arquitectònics i urbanístics han adquirit un notable protagonisme i segueixen sent revisitats amb insistència.

L’exposició proposa revisar la vigència de les seves idees i posicionaments, basats en l’observació atenta, l’anàlisi i la interpretació lúcida de la realitat que li va tocar viure. Es tracta de revelar l’actualitat d’aquesta figura de múltiples facetes, que va saber combinar el treball teòric, més concentrat o especulatiu, amb la construcció d’un espai obert al diàleg i al debat en el qual l’arquitectura es veu involucrada en l’inestable camp d’acció de la cultura urbana contemporània.

IGNASI DE SOLÀ-MORALES