Jürgen Baldiga: Hover

Lloc: Cordova
Carrer de l'Encuny, 24
08014 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Hover és una exposició de deu parells de fotografies en gelatina de plata, de l’artista músic, poeta, intèrpret i activista alemany Jürgen Baldiga. Les imatges que s’exposen, impreses per l’artista, procedeixen de la seva tala però increïblement prolífica carrera fotogràfica de vuit anys, que va començar en 1985, un any després que se li diagnostiqués una “immunodeficiència” (VIH), i abans de la seva prematura mort als 34 anys, al 1993, quan va decidir posar fi a la seva pròpia vida perquè la seva recuperació de la sida era irremeiable. Des d’instantànies fins a retrats escenificats, des d’una visió quotidiana, documenten i conserven persones i moments del seu dia a dia i la seva escena social: amics, amants, desconeguts que es travessen pel carrer, les comunitats drag i músics de Berlín; representant moments d’intimitat, desig i tendresa, estades a l’hospital, vacances; estats d’alegria, anhel, pèrdua i dolor, tot això amb el teló de fons sociopolític de la reunificació alemanya.

Aquesta exposició ofereix un sol fragment d’un ric arxiu de milers d’imatges, la majoria de les quals es conserven en l’arxiu del Museu Schwules de Berlín. Aquests díptics van ser originalment recopilats i aparellats per Baldiga per a un llibre i van servir per a reflexionar i establir correlacions. Es tractava d’una línia de comunicació més directa amb l’artista, ja que existia una lògica en les relacions establertes a través de l’acció d’aparellar que permetia comprendre la seva manera de veure i pensar més enllà de la singular imatge aïllada.

S’ha escrit molt de sobre la relació de la fotografia amb la mortalitat, des del studium i el punctum de Barthes fins a la discussió de Sontag sobre el memento mori. Es pressuposa que la decisió de Baldiga de començar a fotografiar després de rebre un diagnòstic mortal va ser un intent de captar i fer permanent una cosa fugaç, una manera de prolongar un procés de desintegració que d’una altra manera seria inevitable.

Jürgen Baldiga: Hover