GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

La dècada de 1990: Rewind & Forward. Cap a una competència pública de l’art

19:0021:00 h
Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: 20€
Taller

Aquest curs explora, des de diferents punts de vista, un conjunt de desplaçaments que es produeixen des de la dècada de 1990. Un de singularment important és el que afecta la competència pública de les pràctiques creatives: de quina manera, en aquella època, es produeix un interès creixent per reflexionar i practicar l’art amb una voluntat d’inserir-lo en la vida pública general, en la vida social, en l’esfera comunicativa, en l’àmbit polític i micropolític, amb l’objectiu final d’apostar per una cultura dels processos socials i no dels productes de plusvàlua. Als anys noranta, es constata un auge clar de tota una bateria de fenòmens que pretenen qüestionar la cultura publicitària, nacionalista i subjectivista dels vuitanta, enllaçant amb pràctiques dels setanta i avançant formats, procediments i indagacions que seran centrals a partir de l’any 2000: activismes de tota mena, noves interpretacions de l’espai públic, enunciació política, memòries històriques, mediacions, dislocacions, noves corporalitats; tot això en el marc d’una gran mutació de l’espectre audiovisual amb la digitalització universal i l’aparició d’internet, paral·lelament a un procés general d’estetització i desregulació viral de l’economia política i de l’esfera pública.

El curs compta amb la mediació activa dels assistents, de manera que la voluntat d’ampliar la «competència pública» del que s’hagi exposat al llarg de les sessions pugui tenir un lloc concret d’expressió. L’objectiu és editar una publicació on el públic assistent tingui la possibilitat de desplegar lliurement les seves rèpliques, pensaments, ampliacions, crítiques o derives respecte als continguts exposats. Les aportacions s’han d’elaborar expressament per a aquesta ocasió i han d’estar directament relacionades amb els temes tractats en el curs. El format dels textos és lliure, es publicaran en l’idioma original, sense editar, i sota llicència Creative Commons (CC BY-NC-SA 3.0 ES). La publicació es posarà a la venda a un preu simbòlic.

Dirigit per Jorge Luis Marzo. Amb la participació de Tere Badia, Cabello/Carceller, Joan Fontcuberta, Joana Masó i Patricia Mayayo.

Programa

ELS DIJOUS, DEL 8 DE FEBRER AL 22 DE MARÇ, 19 h

Lloc: Auditori Meier.

Preu: 20 €. Estudiants 10 €. Amics del MACBA, gratuït.


La dècada de 1990: Rewind & Forward. Cap a una competència pública de l’art