LA PLAGA, THE PROFIT. Eulàlia Rovira i Adrian Schindler

Lloc: The Green Parrot
Vilamarí 57
08015 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Des de la muntanya de Montjuïc Eulàlia Rovira i Adrian Schindler comencen la recerca del projecte que ocupa l’exposició. Al 2020 realitzen el vídeo La figa, l’espina, l’escut precisament posant l’atenció a alguna cosa que ens toca quan mirem cap a aquest horitzó de contenidors i navilis de càrrega. Uns cactus malalts a causa d’una plaga. Quelcom que passa desapercebut, que arriba a ser microscòpic. És la planta de la figa de moro, com l’anomenem aquí, i en concret la seva fruita, la que ens porta cap a un viatge que vincula el desplaçament d’espècies amb els moviments globals, l’extractivisme colonial i la tradició pictòrica i tèxtil del barroc. En les penques del cactus s’allotja la cotxinilla, un insecte del qual els asteques extreien el pigment del carmí des del segle I d.C. Un nou vermell més intens i durador que es va convertir en un símbol de poder a Europa i que va ser motiu de disputa entre imperis colonials. Des de la fotografia, el vídeo i el collage, les artistes posen la mirada en els residus d’un comerç, el desgast d’un color i les mans que encara cuiden aquest insecte. Atenent els moviments de les matèries sensibles, s’interroguen si una aproximació miop pot generar una contra-imatge de narratives dominants.

El projecte compta amb el procés de tutoria de la nostra primera resident, la comissària i investigadora mexicana Paulina Ascencio. Formada en Filosofia i Ciències Socials, actualment és Becària Hevey-Filling al Departament d’Antropologia del Museu Nacional d’ Història Natural, Smithsonian Institute, Washington. Els seus interessos de recerca inclouen modes de producció de coneixement en disputa, intercanvis culturals entre Mèxic i Estats Units, i el paper dels museus, arxius i col·leccions com a zones de contacte.

Una nova part del projecte viatjarà durant la tardor de 2022 a Solar. Acción cultural (Tenerife) dins del programa Itinerancias. Programa de recorridos y conversaciones.

LA PLAGA, THE PROFIT. Eulàlia Rovira i Adrian Schindler